Stare de alertă în România. Klaus Iohannis a semnat decretul: ”În scopul protejării drepturilor la viață și la integritate fizică”
Președintele României – Klaus Iohannis – a semnat, azi, decretul pentru promulgarea Legii privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Trebuie menționat că această lege promulgată de Klaus Iohannis va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Concret, Legea privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 va intra în vigoare luni, 18 mai.
”Prezenta lege are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condițiile legii, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare și, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale.
”Măsurile restrictive de drepturi prevăzute în prezenta lege, precum și, după caz, cele de renunțare sau de relaxare a acestora se dispun cu respectarea principiului egalității de tratament juridic pentru situații identice sau comparabile”, se precizează, printre altele, în respectiva lege. (CITEȘTE ȘI: FOCAR DE INFECȚIE LA MĂNĂSTIREA PUTNA. 31 DE CĂLUGĂRI AU FOST TESTAȚI POZITIV LA COVID-19)
Raed Arafat, despre măsurile de protecție în timpul stării de alertă
Raed Arafat a anunțat că masca de protecție trebuie purtată, obligatoriu, în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun. Totodată, secretarul MAI a spus că românii nu vor mai avea nevoie de declarație pentru deplasarea în orașul de reședință.
„Anexa va fi publicată în seara asta alături de Hotărâre în Monitorul Oficial. O măsură importantă: De la 15 mai 2020, în spațiile comerciale, închise, mijloace de transport, masca devine obligatorie, nasul și gura să fie acoperite. Instituțiile publice au obligația organizarea activității: de la domiciliu, dacă permite, dacă nu, se asigură triajul epidemiologic, dezinfectarea mâinilor, respectarea regulilor în birourile cu spații comune. Începerea, terminarea programului de lucru să se realizeze treptat.
Se iau măsuri astfel: accesul în instituții trebuie să fie cu o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare persoană, o distanță minimă de 2 m între persoane, să nu permită accesul celor cu temperatură peste 37.5 grade și să asigure siguranță mai ales în zona ghișeelor. Operatorii de transport: Să respecte regulile specifice. Este suspendată temporar activitatea teraselor, restaurantelor, servirea meselor. Sunt exceptate activitățile de preparare a hranei, a băuturilor, care nu presupun rămânerea în acel spațiu: room service, livrare la client, take away”, a transmis secretarul de stat. (VEZI ȘI AICI: OAMENII DE ȘTIINȚĂ TRAG UN SEMNAL DE ALARMĂ. URMEAZĂ UN VIRUS ȘI MAI PERICULOS DUPĂ COVID-19?)