Stare de alertă în România? Decizia autorităților după inundațiile devastatoare
Ciclonul Boris, care a făcut ravagii în Europa, a ajuns la finalul săptămânii trecute și în România, producând pagube însemnate. În weekend, mai multe județe au fost sub cod roșu de inundații. De asemenea, meteorologii au emis mai multe avertizări meteo cod portocaliu de ploi abundente. Precipitațiile au curs din plin, iar în mai multe localități au fost afectate de vremea rea. În urma dezastrului, șapte persoane și-au pierdut viața. Acum, autoritățile discută despre instituirea stării de alertă.
A fost dezastru în județele Galați și Vaslui din cauza inundațiilor provocate de Ciclonul Boris. Reprezentanții Apelor Române au transmis că două baraje piscicole administrate de terți au cedat, iar localnicii au trecut prin momente extrem de grele. Și-au pierdut casele, animalele și chiar persoane dragi.
Ce decizie au luat autoritățile din România după inundații
Inundații devastatoare, cu precipitații de aproape 200 de litri pe metru pătrat în mai puțin de 24 de ore, au provocat distrugeri majore în județul Galați. Cele mai grav afectate localități sunt Cudalbi, Cuza-Vodă, Pechea, Slobozia-Conachi, Izvoarele și Cuca. De asemenea, dezastru a fost și în județul Vaslui, iar oamenii sunt distruși pentru că au rămas fără munca de o viață.
În urma calamității, autoritățile din România au adus în discuție instituirea stării de alertă, mai ales că meteorologii au anunțat că riscul de inundații rămâne unul ridicat. Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a făcut mai multe precizări în acest sens.
„Este important ca această stare de alertă să fie decisă de către președintele Comitetului pentru Situații de Urgență de la nivelul județelor care au astfel de situații. El, de altfel, și conduce Comitetul pentru Situații de Urgență.
În urma instituirii acestei stări, există posibilitatea de a începe proceduri de achziție directă atât pentru bunuri de urgență, precum alimente, lucruri care sunt necesare pentru adăpostirea persoanelor, cât și posibilitatea de a începe pregătirea unor documentații pentru reabilitarea infrastructurii care a fost distrusă, fără a mai aștepta obținerea avizelor necesare.
Poți începe proceduri de achiziție simplificate și, în același timp, poți să începi să derulezi în momentul în care apele sunt retrase lucrări în primă urgență pe care să le poți pune în practică, cât se poate de rapid.”, a declarat Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării la B1 TV.
Ciclonul Boris continuă să facă ravagii
Așa cum am precizat, riscul de inundații rămâne unul ridicat în jumătatea de est a țării. Va continua să plouă și în regiunile vestice, nordice și centrale. Totodată, vremea o să fie una rece pentru această perioadă din an, iar minimele vor coborî până la 14 grade.
Mai mult, meteorologii au anunțat că în noaptea de luni, 16 spre 17 septembrie, se vor înregistra precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în vestul Carpaților Meridionali, la peste 2000 de m altitudine. Vântul va sufla și el cu putere.
„Și în zona țării noastre, la acest moment, există o probabilitate foarte ridicată să avem precipitații mixte, eventual pe crestele montane înalte, la altitudini foarte mari.
În aria județelor avertizate de cod portocaliu, cele nouă județe din partea de est a țării, cantitățile se vor situa la valori între 40-60l/m² izolat peste 70-80l/m², în condițiile în care media climatologică a unei luni septembrie în țara noastră se situează între 50-55l/m².
În partea de sud-est a țării, deja în vest vorbim de valori de cel mult 18…20°. De mâine însă, răcirea va fi semnificativă, mai ales în regiunile intracarpatice, unde vom conta pe maxime doar între 8 până la 12 grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.
This browser does not support the video element.