Ca sa rezisti ritmului alert de la serviciu, trebuie sa te odihnesti suficient si sa ai un somn linistit. Studiile arata ca, pe langa epuizarea din timpul zilei, orele pierdute peste noapte favorizeaza aparitia ulcerului, cancerului de san, de col uterin, de stomac, pancreas si ficat.
Hidrateaza-te cu 1,5 litri de lichide
Chiar si acum, cand termperaturile au scazut foarte mult, consumul de lichide este esential pentru asigurarea unui somn odihnitor. Bea in jur de 1,5 litri de lichide pe zi si vei dormi bine. Dar ai grija sa nu consumi bauturi energizante, cum ar fi cafea sau sucuri care contin cofeina, dupa ora 16.00.
Bea ceaiuri naturale si culca-te la aceeasi ora
Ceaiurile din plante naturale iti induc un somn linistit. Cele mai eficiente sunt infuziile de Passiflora, Tei, Valeriana si Paducel. Iar ca sa te obisnuiesti cu ciclul somn-veghe si sa dormi bine, culca-te la aceeasi ora in fiecare seara. Chiar si in weekend, cand ai liber.
Mananca alimente cu efect calmant
Calitatea somnului este influentata in mare masura si de alimentatie. Cartofii piure sau fierti, nu prajiti, au efect calmant asupra hormonilor care induc somnul. De asemenea, migdalele relaxeaza muschii, painea integrala si mierea de albine stimuleaza producerea serotoninei in creier si grabesc aparitia senzatiei de somn. Usturoiul, carnea de curcan si laptele se numara printre cele mai bune somnifere naturale. In paralel cu alimentatia sanatoasa, ar fi bine sa faci si exercitii fizice, plimbari in aer liber, masaje de relaxare. Dar cu minimum o ora inainte de culcare. Si inca ceva. Dormi in fiecare noapte imbracat cu pijamale din bumbac. Sunt moi si nu irita pielea daca transpiri peste noapte.
Reteta somnifer:
doua cani de faina;o lingura de praf de copt;un sfert de cana de miere de albine;o jumatate de lingura de sare;un sfert de cana de suc de mere;doua banane mari;o jumatate de cana de lapte.
Amesteca faina, sarea si praful de copt in vas mare. Stoarce la blender bananele pana cand se fac piure si adauga-le laptele, sucul de mere si mierea de albine. Toarna acest amestec peste faina si amesteca pana obtii o coca omogena. Pune compozitia in formele de chec si las-o la cuptor cam o jumatate de ora.
Ce boli ascunde somnul agitat
Daca nu reusesti sa-ti reglezi somnul nici dupa ce-ti schimbi stilul de viata, trebuie sa ceri ajutorul medicului. Somnul agitat poate sa ascunda probleme de sanatate grave, printre care:
emfizem pulmonar;bronsita;astm bronsic;ulcer gastric;insuficienta cardiaca;anorexie;artrita;stres;hipertensiune arteriala.
Tine cont si de faptul ca pastilele de slabit, alcoolul, fumatul si contraceptivele favorizeaza insomnia.