Iarna si-a intrat in drepturi si ne da batai de cap chiar si in privinta siluetei. Vremea de afara, dar si programul incarcat ne impiedica sa frecventam salile de sport si lupta cu kilogramele este mai greoaie.
Chiar daca nu putem ajunge la sala si vremea de afara nu este foarte generoasa, putem alege sa mancam sanatos si sa ne mentinem silueta sau chiar sa scapam de cateva kilograme pe care le-am pus de sarbatori. Totul tine numai de noi si de ceea ce mancam.
Cori Gramescu ne invata cateva trucuri cu ajutorul carora putem avea o silueta de invidiat chiar si pe timpul iernii.
“Pentru a ne mentine in forma in sezonul rece avem nevoie de alimente naturale, neprocesate, bogate in vitamine si enzime. Legumele si fructele sunt o sursa de energie si vitamine, asa ca nu trebuie sa uitam de radacinoase (morcov, telina, sfecla rosie), citrice, kiwi sau banane pentru energie. Apoi, avem nevoie si de proteine de buna calitate, care ne sustin metabolismul si ne dau energie- putem opta pentru curcan, peste sau pui daca vrem sa si scapam de cateva kilograme in plus. Pe langa legume, fructe si carne e bine sa consumam mici gustari: nuci si seminte crude, precum si cate o portie de cereale integrale neprocesate sau cartofi. Cata vreme ne bazam pe produse naturale, organismul nostru va functiona in parametri buni si noi vom deborda de energie.”, ne-a marturisit nutritionistul Cori Gramescu.
Sezonul rece ne aduce si surprize, uneori nu tocmai placute. Este momentul in care virozele si racelile ne dau tarcoale si trebuie sa ne protejam pe cat putem.
Cel mai bine este sa le prevenim. Dar cum? In primul rand, trebuie sa avem o alimentatie bogata in vitamine, daca avem o imunitate scazuta si organismul nostru este predispus racelii.
“In sezonul rece avem nevoie de vitamine liposolubile si, mai ales de vitamina C. Asa ca, e bine sa introducem in alimentatia noastra citrice- portocale, lamai, mandarine, grapefruit, kiwi, dar si alte alimente cum ar fi patrunjelul verde, somonul sau alt tip de peste oceanic gras, ficat de cod sau de vitel, oua si lactate naturale. Pe langa acestea, e bine sa petrecem cat mai mult timp la aer curat, bine imbracati, pentru a ne intarim organismul.”, ne-a sfatuit specialistul.
Chiar daca se spune ca iarna favorizeaza cresterea in greutate, pentru ca organismul nostru nu mai este la fel de activ, acest lucru este total eronat.
Intr-adevar, iarna nu-i ca vara, insa daca avem grija la ce mancam si, mai ales, cum mancam, vom reusi chiar sa scapam de cateva kilograme in sezonul rece.
“Alimentatia pe timpul iernii, daca este bine reglata, face din sezonul rece un aliat de nadejde pentru slabire. Temperaturile scazute activeaza metabolismul si ne ajuta sa slabim, cu conditia sa mancam corect. In general, iarna e bine sa consumam ceva mai multe grasimi sanatoase pentru energie. Optam pentru peste oceanic mai gras, ulei de masline extravirgin, ulei de samburi de struguri sau ficat de cod ori ulei de cocos. Aceste alimente ne ajuta sa avem o stare de bine si, totodata, normalizeaza functionarea sistemului hormonal. Nu trebuie sa uitam nici de legume- morcovi, telina, linte, dar si salate. In zilele in care facem sport, putem introduce si o sursa de energie rapida- un cartof, o portie de fulgi de mei sau hrisca dimineata, orez brun sau paste integrale. Pentru a avea un tonus muscular bun, ne bucuram de proteinele de buna calitate continute de peste, curcan, pasari de curte sau carne slaba de vitel.”, ne-a spus Cori Gramescu.
Citeste si:
Este foarte important sa ne bazam regimul alimentar pe produse naturale, sa mancam cat mai putine alimente procesate sau de tip fast food si sa facem miscare regulat, de placere.
O alimentatie corecta si putina miscare ne va ajuta sa slabim si este cea mai placuta cale spre silueta de vis pe care ne-o dorim cu totii.
Clara Ion