PATRICK EKENG, putea fi salvat? Concluziile legiştilor după disecarea inimii fotbalistului
”Ceea ce era de aşteptat s-a adeverit la disecarea cordului. Toate îndoielile de la început, precum un posibil accident vascular cerebral, o posibilă înecare cu vomă şi aşa mai departe s-au exclus. Numai dacă nu o fi ceva toxicologic care să explice moartea. (…) Practic, după disecarea cordului fotbalistului, nu s-a găsit o altă cauză macroscopică. (…) Cred că ţine şi de nişte tulburări metabolice. Trebuie văzut. Colesterolul era la limita de sus. Avea nişte depuneri în jurul aortei, în coronare, iar colesterolul nu este normal să fie depus la vârsta asta. (…) Aşadar, vorbim de o inimă cu probleme. Motoraşul. De la început s-a văzut la autopsie. E clar că de aici a fost. Sunt multe aspecte funcţionale cu modificări mai nespecifice macroscopic. Rămâne ca, întregind cu restul analizelor şi cu microscopia să se stabilească exact cauza morţii. Dar concluzia este că acestui fotbalist i-a stat «ceasul» din cauza unei tulburări majore de ritm. Pe fondul unor tulburări metabolice. Putem, aşadar, să spunem că este o aritmie importantă, severă (n.r. – o tulburare majoră de ritm cardiac), precedată de o prăbuşire tensională, urmată de un stop cardiac. Fie n-a fost suficient resuscitat, fie nu a răspuns; sunt două variante” a declarat medicul legist.
Acesta a explicat în ce condiţii Patrick Ekeng ar fi putut fi salvat: ”«Ceasul» putea fi pornit dacă pe teren aveau defribilare-oxigen şi dacă inima avea aceste rezerve de repornire. Nu e neapărat ca acest sportiv să fi căzut secerat. De multe ori scade tensiunea, omul se prăbuşeşte ca secerat, inima continuă să mai bată, dar cu eficienţă slabă. Dacă nu e susţinut (n.r. – prin resuscitare) sau dacă nu răspunde la manevre, atunci e pierdut. În concluzie, în acest caz, sunt doi factori majori care trebuie analizaţi. În afară de «stofa» clientului, care e sigur cu probleme. Pentru că nu se poate ca, la 26 de ani, să ai depuneri de colesterol şi să ai cordul aşa mărit. Aproape 15 centimetri, faţă de 9-10, cât este normal. În primul rând, deci, trebuie văzut ce tulburări metabolice sunt. Al doilea lucru este avizul de joc, care nu trebuia dat dacă sportivul avea astfel de probleme. Şi al treilea a fost resuscitarea”.
Concluzia lui este, deocamdată, una provizorie: ”Avem, aşadar, situaţia care ţine de condiţia (n.r. – medicală) individului, avem situaţia medicului care a urmărit şi verificat sportivul şi toate controalele care s-au făcut şi avizele care s-au dat. Pentru că este imposibil să nu se fi observat nişte modificări. Şi se pune problema de ce i s-a dat aviz de joc. Şi, nu în ultimul rând, este resuscitarea care s-a desfăşurat în văzul lumii. Dar nimeni nu garantează dacă putea fi salvat sau nu. Dacă avea sau nu şanse în condiţiile în care se făcea resuscitarea. Şi asta din cauza modificărilor intime celulare. Rămâne să se stabilească acest lucru la analizele microscopice”. Practic, legiştii nu sunt încă edificaţi şi nu pot pune concluzia doar după disecarea inimii. Părţi din inima lui Patrick trebuie văzute şi la microscop, pentru un ”verdict” medico-legal corect, spune legistul consultat de noi, care mai explică: ”Sunt modificări care nu-ţi opermit o concluzie definitivă doar macroscopică. Trebuie aşteptat şi rezultatul analizelor microscopice. Care mai durează”, a mai spus legistul.
Se pare că autopsia fotbalistului Patrick Ekeng ar putea fi cea mai scumpă din ultima vreme. ”Vă daţi seama la ce costuri o să ajungă această autopsie?!… Că s-au luat probe din toate organele. Mai multe seturi de probe. Dintre analize, microscopia este cea mai scumpă pentru că într-un caz simplu costă în jur de 1.000, iar un caz mediu poate să ajungă la 2.000 de lei. Când cazul este mai complex, duce spre 1.000 de euro. În acest caz, va fi mult mai scump. Nu mai vorbim de toxicoscopie, serologie şi toate celelalte examene. Şi toate aceste costuri intră în sarcina anchetatorului, deci a statului. Noi nu prea am mai avut cazuri atât de complexe. Cele mai scumpe s-au învârtit sub o mie de euro. În cazul ăsta, dacă se va băga tot în lucru poate depăşi câteva mii de euro”, a declarat o sursă medico-legală pentru ring.ro.