Spitalul i-a pus viata in pericol! Un cunoscut doctor bucurestean a fost la un pas de moarte pentru ca nu a fost vaccinat la timp!
Medicul Codrut Raduta a castigat recent procesul cu spitalul, insa a obtinut doar 2.000 de euro despagubiri, desi el cerea 150.000 de euro. Doctorul a aratat in actiunea facuta in instanta ca s-a imbolnavit in decembrie 2009 de gripa porcina si ca acelasi lucru s-a intamplat si cu sotia sa. “Gripa AH1N1 a debutat la 17 decembrie 2009 in cazul reclamantului. Cu toate ca atat el cat si sotia au inceput tratamentul imediat ce au fost diagnosticati cu gripa, starea de sanatate s-a deteriorat, existand chiar riscul de deces”, arata judecatorii .
A stat izolat
Codrut Raduta a sustinut in fata instantei ca daca spitalul l-ar fi vaccinat impotriva acestei gripe, asa cum stabilisera autoritatile, viata nu i-ar mai fi fost pusa in pericol.
“Desi au fost nevoiti sa accepte izolarea ca masura de prevenire a transmiterii virusului, reclamantul si sotia sa au fost „terorizati” de teama de a nu-l transmite si celor doua fetite in varsta de 7 si respectiv 2 ani. Acestia au fost în carantina pe durata a 7 zile si nu au putut parasi locuinta pentru efectuarea pregatirilor traditionale de Craciun.
Pe parcursul lunii ianuarie 2010 reclamantul nu a fost refacut complet, avand dificultati la parcurgerea unor distante mai mari de 500 m sau la urcarea scarilor, aceasta fiind o consecinta directa a imbolnavirii cu virusul AH1N1. Spitalul Clinic C.F.2 nu a întocmit si organizat un plan de combatere a pandemiei la nivelul de unitate si nu a procedat la vaccinarea personalului medical la data prevazuta in ordin, ci mult mai tarziu„, a mai aratat instanta.
A castigat la Curtea de Apel Bucuresti
Doctorul Raduta a pierdut in prima instanta procesul, insa nu s-a dat batut si a contestat decizia , iar Curtea de Apel Bucuresti i-a dat castig de cauza. “Curtea retine ca spitalul se face vinovat de lipsa de diligenta si promptitudine in cooperarea cu institutiile abilitate pentru procurarea in timp util a dozelor de vaccin necesare personalului medical propriu, fapta a carui caracter ilicit se stabileste prin raportare la obligatia legala a unitatii spitalicesti de a face demersurile necesare. Prejudiciul suferit de reclamant este evident si consta în suferintele fizice si psihice cauzate de imbolnavire, iar legatura de cauzalitate reiese din materialitatea faptelor, in sensul ca vaccinarea reclamantului in timp util ar fi avut drept consecinta fie evitarea bolii, fie reclamantul ar fi facut o forma mai usoara a gripei”, se arata in decizia instantei. Drept urmare, judecatorii au decis ca spitalul sa-i plateasca medicului Codrut Raduta 2.000 de euro despagubiri, desi acesta ceruse 150.000 de euro. Decizia nu este insa definitiva.
„Prejudiciul suferit de reclamant este evident” (judecatorii Curtii de Apel)
B.G.