Specialiștii trag un semnal de alarmă. Ce te îmbătrâneșe, de fapt, mai mult decât orice viciu
Un studiu realizat de directorul departamentului științific din Hong Kong aduce în lumină factorul care ne îmbătrânește mai mult decât stresul. Rezultatele cercetării schimbă modul în care oamenii s-au raportat, timp de secole, la înaintarea în vârstă.
Potrivit autorului principal al studiului, Fedor Galkin, directorul departamentului de dezvoltare științifică a afacerilor la Deep Longevity Limited din Hong Kong, scopul principal al cercetării a fost acela de a arăta că oamenii își pot îmbunătăți sănătatea fizică prin țintirea sănătății lor mentale. Interesant este faptul că, în urma studiului, a rezultat faptul că starea emoțională, mai ales singurătatea sau lipsa afecțiunii, îmbătrânesc mai rău decât orice viciu posibil.
„Pentru a fi mai specific, procesele de îmbătrânire la nivel scăzut pot fi afectate de starea dumneavoastră emoțională”, a spus Galkin. (CITEȘTE ȘI: 10 alimente pe care nu ar trebui să le consumi dacă ai peste 30 de ani. Îmbătrânirea prematură, evitată printr-o alimentație corectă
Incredibil! Ce te face să îmbătrânești mult mai repede
Potrivit studiului citat, factorul emoțional duce la îmbătrânire prematură. Printre cele mai dăunătoare aspecte, se numără și traumele din copilărie și stresul post-traumatic, care pot scurta viața unei persoane cu ani buni, în lipsa unui tratament corespunzător.
„În secolul XX, reducționismul științific s-a instalat practic în fiecare domeniu al științei. A fost în biologie – organismul este format din celule și molecule, așa că dacă înțelegem moleculele, putem înțelege organismul. Acest lucru ne-a restrâns viziunea în multe aspecte. Un astfel de exemplu este studiul îmbătrânirii. Îmbătrânirea este un fenomen cu mai multe fațete cu componente sociale și (economice), dar în biologie, este obișnuit să-l studiem într-un sens mult mai restrâns.
Știm că traumele din copilărie sau tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) accelerează îmbătrânirea epigenetică, (la fel și stresul psihologic). Deoarece există o legătură, emitem ipoteza că ritmul fiziologic (la nivel scăzut) al îmbătrânirii poate fi manipulat folosind terapii psihologice (la nivel înalt)”, a spus autorul studiului, Fedor Galkin. (CITEȘTE ȘI: Cinci “trucuri” antiîmbătrânire la îndemâna oricui. Cum poate fi stopată, măcar aparent, înaintarea în vârstă)