Criza medicală indusă de apariția noului coronavirus ne afectează pe toți și, aflați în prima linie a războiului dus împotriva ucigașului nevăzut COVID-19, ”luptătorii în halate albe” sunt, zi de zi, la datorie. Unul dintre aceștia este profesorul Adrian Streinu-Cercel, iar specialiștii Institutului “Matei Balș” au primit întăriri în lupta cu coronavirusul și pot depista pe loc infecția COVID -19 cu ajutorul unui tomograf mobil ultraperformant cumpărat de Primăria Sectorului 1 prin Centrul Medical Caraiman. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă detalii în exclusivitate. (CITEȘTE ȘI: PRIMĂRIA SECTORULUI 1. ANGAJAȚII DGASPC SUNT TESTAȚI PENTRU COVID-19. PRIMARUL DANIEL TUDORACHE: „URMEAZĂ 1.700 DE LOCUITORI AI SECTORULUI 1” (FOTO / VIDEO)
Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, și profesorul Adrian Streinu-Cercel – managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” – au susținut, astăzi, o conferință de presă în care au prezentat avantajele utilizării acestei metode de identificare a infectării cu noul coronavirus care permite evaluarea leziunii pulmonare și oferă, încă de la început, o imagine a stării pacientului din punct de vedere clinic. (VEZI ȘI AICI: DANIEL TUDORACHE, PRIMARUL SECTORULUI 1, ȘI UN PREOT AL BISERICII CAȘIN ÎMPART RAMURI DE SALCIE BUCUREȘTENILOR: ”CĂMINUL FIECĂRUI CREȘTIN VA FI PROPRIA BAZILICĂ” | FOTO)
Metodei de testare tip PCR-RT (n.red. – ”polimerase chain reaction” – reacția de polimerizare în lanț) i-a fost adăugată, la nivel mondial, și metoda utilizării Computerului Tomograf împreună cu Analiza Automată pe bază de Inteligența Artificială. Cele două metode au o eficiență de peste 90% și, ceea ce este esențial, nu se exclud una pe cealaltă, ba chiar se completează.
La nivelul Primariei Sectorului 1, prin Complexul Multifuncțional Caraiman și împreună cu Institutul ”Matei Balș”, s-a decis achiziționarea unui performant Sistem Mobil Computer Tomograf (CT) care folosește Inteligența Artificială. Acest computer tomograf ultraperformant (CT) este înzestrat cu un soft special care care permite depistarea pe loc a infectării cu COVID 19.
Un alt mare avantaj al aparatului este mobilitatea. Computerul tomograf de ultimă generație este mobil, situat pe o platformă, şi va fi utilizat de specialiştii de la Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”. (NU RATA: ADRIAN STREINU-CERCEL, SEMNAL DE ALARMĂ: „CORONAVIRUSUL SE ASCUNDE ÎN PRAF ȘI MIZERIE”. CUM TREBUIE PURTATĂ MASCA, DE LA 15 MAI)
Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1 al Capitalei a spus, la începutul conferinței de presă, că decizia achizționării acestui computer tomograf performant a fost luat cu o lună de zile în urmă, iar părera profesorului Adrian Streinu-Cercel s-a dovedit a fi hotărâtoare. Cel de-al doilea soft special care permite depistarea infectării cu COVID-19 va fi achiziţionat tot de către Primăria Sectorului 1 şi va fi integrat computerului tomograf deja existent la Complexul Multifuncțional Caraiman.
”Criza legată de Virusul Covid-19 ne afectează pe toți și va continua să ne afecteze în următoarele șase luni. România nu a atins încă vârful pandemiei, dar mulțumită medicilor precum Profesorul Streinu Cercel lucrurile sunt ținute sub control. Împreună cu specialiștii de la Institutul Matei Balș am decis să ne pregătim pentru ce va urma și să achiziționăm, în premieră în România, un computer tomograf cu un soft special care ne spune pe loc dacă un pacient este sau nu infectat cu Coronavirus. În aceste momente grele este absolut necesar ca decizia administrativă și expertiza specialiștilor să fie puse în slujba țelului nostru comun: învingerea acestui inamic nevăzut și protejarea semenilor noștri”, a declarat primarul Dan Tudorache.
”Acum o lună de zile am luat decizia în Consiliul Local să cumpărăm acest computer tomograf. Vreau să vă spun cum am ajuns să îl cumpărăm și cum i-am cerut părerea domnului profesor Cercel. În acea dimineață, pe 7 aprilie, am vorbit cu ministrul Sănătății și l-am întrebat dacă un astfel de CT ar fi bun de cumpărat pentru unul dintre spitalele noastre din România. La acel moment mi-a zis trebuie să vorbești cu profesorul Streinu-Cercel și dacă vă spune să îl cumpărați, atunci îl cumpărați. Dacă nu, nu. Așa am și făcut. L-am întrebat pe profesorul Streinu-Cercel dacă putem cumpăra acest CT și a spus că da, este foarte bun. Așa am luat decizia să îl achiziționăm pentru a fi exploatat de specialiștii Institutului Matei Balș. Partea tehnică a acestui computer tomograf v-o va spune domnul profesor, este domeniul lui, eu sunt inginer de căi ferate, eu m-am oprit aici, eu doar cu dorinșa de a investi în sănătate, de a ajuta în acestă perioadă grea fiecare cetățean care trebuie să fie ajutat”, a mai spus Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1.
La rândul său, profesorul Adrian Streinu-Cercel a subliniat că acest computer tomograf este ”deosebit de util” și, începând de luni, va fi folosit douăzeci și patru de ore din douăzeci și patru:
”Acest CT ne este deosebit de util. În momentul în care pacientul va intra în institutul ”Matei Balș”, primul lucru pe care îl va face va fi să ajungă la această unitate, unde va face investigația de rigoare și după aceea va ajunge pe secție. Acest instrument ne dă o idee încă de la început: încotro va merge pacientul din punct de vedere clinic. Ceea ce ne scurtează foarte mult timpii de așteptare din punct de vedere al luării atitudinii terapeutice. Avem specialiști foarte buni în CT, aparatul va intra, de luni, în utilizare continuă și evident stăm alături de domnul primar, pentru specialiștii dumneavoastră, să vină la training, în așa fel încât să putem extinde aria de investigații pentru cei care, Doamne ferește, vor fi afectați de SARS-Cov 2. Încă o dată mulțumiri și să sperăm că va fi în continuare, cum credem noi, un instrument care ne va fi 24 de ore din 24 de ore util”, a spus managerul Institutului ”Matei Balș”.
În prezent, un test PCR costă între 30 și 50 de dolari, dar o scanare CT costă sub… 5 dolari. Iar dacă unui medic radiolog îi sunt necesare peste 15 minute pentru a analiza un pacient, Modulul de Inteligență Artificială o face în doar 30 de secunde.
Totodată, ceea ce este extrem de important, medicul nu mai trebuie să interacționeze cu pacientul, fiind protejat, astfel, de o nedorită infectate cu COVID-19. Pacientul intră, se așază pe spate și este scanat automat de computerul tomograf ultraperformant. Sistemul dispune de Poziționare Automată la nivelul pieptului precum și de scanare prin apăsarea unei singure taste. Scanerul este astfel proiectat încât toată operațiunea să dureze doar 1 minut, iar cantitatea de radiație să fie redusă la 30%.
Chiar și în cazul identificării unui pacient infectat prin metoda PCR, unui medic îi va fi extrem de utilă și o scanare CT, pentru a stabili, cu precizie, faza bolii în care se află respectivul pacient. (CITEȘTE ȘI: ADRIAN STREINU-CERCEL, PRIMA REACȚIE DUPĂ CE A FOST DEMIS DE MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: ”SĂ FACĂ CE VOR, SĂ FIE DE CAPUL LOR…”)
Dar scanerul ultraperformant al computerului tomograf (CT) va fi util și pentru alte tipuri de scanare CT, diferite de cele pulmonare. Trebuie menționat că protecția interioară este realizată cu lămpi UV. Instalarea unui CT într-un spital durează minim 12 luni, în timp ce Containerul Mobil se instalează în 10 zile.
Prin eforturile combinate ale Primăriei Sectorului 1 – prin Centrul Medical Caraiman – și ale Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, Romania va putea, cu ajutorul acestor echipamente și experiențe, să-și antreneze, începând de azi, propriul Modul de Inteligența Artificială, iar lupta împotriva COVID-19 poate fi abordată la un nivel superior. (NU RATA: CUM SE MULEAZĂ MASCA DE PROTECȚIE PE FAȚĂ. ADRIAN STREINU-CERCEL: ”NU FACEM AȘA, ÎȘI PIERDE VALOAREA!”)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)