O femeie de 52 de ani a sesizat la poliţie că a găsit în baie un dispozitiv electronic de supraveghere video. Oamenii legii au stabilit că acesta fusese montat de ginerele femeii, care bănuia că soţia sa are o relaţie extraconjugală şi foloseşte locuinţa comună. Poliţiştii atrag atenţia că astfel de fapte încalcă dreptul la viaţă privată.
Descoperire şoc în baia apartamentului făcută de o brăileancă. Femeia a descoperit un sistem de supraveghere video şi a sesizat Poliţia. Culmea, sistemul fusese instalat de ginerele care îşi bănuia soţia de infidelitate.
“Gelozia în exces poate dăuna grav libertăţii!”, atrag atenţia poliţiştii. Acest lucru trebuie înţeles de orice persoană care, preocupată excesiv de fidelitatea partenerului, este tentată să săvârşească fapte care pot constitui încălcări ale legii şi o pot aduce chiar în spatele gratiilor. Este vorba despre fapte prin care se încalcă dreptul la viaţă intimă al unei persoane.
O astfel de faptă a fost sesizată la Poliţia Municipiului Brăila, de o femeie în vârstă de 52 de ani, care a găsit un dispozitiv electronic de supraveghere video confecţionat artizanal, montat în apartamentul său, în baie. “Cercetările efectuate au scos la iveală faptul că dispozitivul fusese montat de ginerele femeii, care bănuia că soţia sa are o relaţie extraconjugală şi că foloseşte în acest scop respectiva locuinţă. Ceea ce nu a avut în vedere bărbatul, însă, a fost faptul că în acest mod încalcă dreptul la viaţă privată al tuturor locatarilor casei, drept ocrotit şi prin legea penală”, a precizat subinsp. Laura Belciugan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Poliţiştii precizează că, săvârşirea fără drept a unor fapte precum fotografierea, captarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice ori înregistrarea audio – video a unei persoane aflate într-o locuinţă sau a unei convorbiri private, constituie infracţiunea de violare a vieţii private, prevăzută de art. 226 Cod penal. Autorul riscă pedeapsa cu închisoarea de la o lună la 6 luni sau cu amendă. Pedeapsa este mai aspră în cazul celor care, în scopul comiterii faptelor sus-menţionate, plasează fără drept în locuinţa unei persoane mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, respectiv închisoarea de la unu la 5 ani, conform obiectivbr.ro.
În plus, arată poliţiştii, dacă pentru săvârşirea unor astfel de fapte, autorul intră fără drept într-o locuinţă, fără consimţământul persoanei care o foloseşte, acesta va răspunde şi pentru infracţiunea de violare de domiciliu (art. 224 Cod penal), pedeapsa pe care o riscă fiind închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă.
O altă infracţiune pentru care pot fi traşi la răspundere cei care doresc să îşi controleze permanent persoanele cu care convieţuiesc este aceea de violare a secretului corespondenţei. Astfel, pentru interceptarea fără drept a convorbirilor telefonice ale unei persoane sau a oricăror altor comunicări efectuate de aceasta prin telefon sau alt mijloc electronic de comunicaţii, „curioşii” riscă conform art. 302 alin. 2 Cod penal, pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
De menţionat este faptul că, în cazul tuturor infracţiunilor sus-prezentate, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.