Se intampla destul de des sa ne accidentam, mai ales la sfarsit de saptamana. Nu e de mirare ca, in toate aceste cazuri, o patim atunci cand medicii sunt liberi ori noi suntem prea departe de ei. De aceea, este bine daca inveti cum sa acorzi primul ajutor!
ArsuriDaca pielea ta a luat contact cu: apa fiarta, plita de gatit, fierul de calcat, ulei incins, tigara, picaturi de lumanare, gratar.Ajutor rapid: Raceste zona imediat. Tine portiunea de piele afectata sub un jet de apa rece timp de 1-2 minute, pana cand simti furnicaturi. Acum, centrii nervosi ai pielii fiind amortiti, poti aplica o alifie speciala, o crema grasa de galbenele ori putin ulei de masline sau ulei de levanda (doar daca este 100% natural). Astfel vei evita pe cat posibil aparitia basicilor. Aplica ulei sau crema din 30 in 30 de minute. ImportantIn momentul in care s-au format basici, in niciun caz nu le rupe, deoarece acel lichid este un pansament natural extrem de bun. Ele se vor usca de la sine atunci cand pielea va fi refacuta.
Lovirea la capEste foarte importat ca atunci cand cineva sufera un traumatism cranian sa apelezi imediat la ajutorul unui medic. In prima instanta, iata ce ai de facut in cazul unei lovituri puternice in zona capului, provocata de un obiect dur ori de o cazatura.Simptome tipice: dureri de cap, ameteli, varsaturi.Ajutor rapid: Intinde persoana care s-a lovit pe pat sau pe jos. Opreste orice sursa de zgomot, daca ai posibilitatea, inclusiv luminile. Da-i sa bea apa si intreab-o cum se numeste si pune-o sa numere pana la 10 de mai multe ori. Pune-o des sa zambeasca si roag-o sa ridice ambele bratele. O contuzie poate genera un atac cerebral sau o tromboza. Niciodata nu trebuie luate in gluma, deoarece pot provoca invaliditate pe viata sau chiar deces.Ranirea ochilorDiferite situatii incontrolabile ne pot afecta ochii destul de rau. De exemplu, intr-o zi cu vant puternic ne putem alege cu o zgarietura foarte suparatoare pe globul ocular provocata de particule de praf. Ce facem in aceasta situatie? Primul ajutorLasa ochiul sa lacrimeze. Astfel, murdaria va fi inlaturata in mod natural. Nu te freca la ochi sub nicio forma, deoarece iti poti zgaria globul ocular, iar atunci usturimea va deveni insuportabila si va fi necesara interventia unui medic oftalmolog. In cazul in care ajungi la spital, acolo probabil iti vor recomanda sa porti o lentila de contact speciala, ca rana sa se vindece mai usor.Vanatai si entorseLoviturile suportate in sport, cazaturi, stat in pozitii dificile sau pasii facuti gresit pot provoca vanatai si entorse. Pe langa problema estetica, ele sunt si foarte dureroase. Primul ajutorPortiunea afectata trebuie imediat acoperita cu o compresa rece. Poti folosi un prosop ud, o sticla de apa rece ori ceva de la congelator. Poti pune si cateva foi de varza tocate, pentru a impiedica aparitia vanatailor si a umflaturilor. In cazul unei entorse, imobilizeaza incheietura cu o fasa elastica, nu foarte strans, si tine piciorul sau mana ridicate.ImportantNu solicitati portiunea ranita timp de cel putin o zi.
Taieturi si rani deschiseO cazatura sau manuirea gresita a unui obiect taios iti pot da o taietura usturatoare.Primul ajutor.Lasa rana sa sangereze pret de 30 de secunde – un minut, pentru ca zona sa se curete natural. Apoi, tine taietura sub apa rece pana cand simti ca pielea a amortit. Foloseste apa oxigenata sau iod, nu spirt, deoarece alcoolul medicinal arde pielea. Apa oxigenata ajuta mai bine la refacerea tesutului si riscul este mai mic ca sa ramai cu o cicatrice.ImportantBandajeaza rana doar atunci cand sangele a inceput sa se coaguleze. Aerul ajuta in acest proces.OtraviriCopiii sunt cei mai predispusi acestor accidentari. Confunda sticla de sampon sau de ulei de lampa cu aceea de suc ori baga in gura diverse obiecte toxice. Primul ajutor: Suna imediat la salvare, iar intre timp NU incerca sa-l faci sa verse si NU ii da sa bea lapte. Pune-l sa stea pe scaun si sa respire adanc. ImportantCateodata simptomele sunt dureri de burta, varsaturi, chiar si pierderea constiintei. Dar, in general, in functie de substanta ingerata, acestea apar abia dupa cateva ore bune. Informati medicul de simptome si el va va da un antidot farmaceutic.