Sorin Oprescu: “Sunt onorat ca ne putem bucura impreuna de cel mai nou centru cultural al Bucurestiului”
Primarul general, Sorin Oprescu, a inaugurat Hanul Gabroveni, noul centru cultural al Capitalei. Hanul Gabroveni este un monument istoric reabilitat, consolidat si modernizat cu fonduri norvegiene si din bugetul local. Alaturi de edilul sef a mai fost prezent premierul Romaniei, Victor Ponta, dar si mai multi oameni de cultura, academicieni, profesori, ambasadori, precum si personalitati publice si politice.
“Sunt onorat ca va aflati astazi alaturi de noi si ca ne putem bucura impreuna de cel mai nou centru cultural al Bucurestiului. Hanul Gabroveni a avut, asa cum multi dintre dumneavoastra va amintiti, un trecut as putea spune “inflacarat”. Asta ca sa trecem cu zambetul pe buze prin istoria, de peste doua secole, acestui monument istoric, care a ars de cateva ori”, a spus primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
“Sunt un sustinator al dezvoltarii Bucurestiului”
Primarul Capitalei a precizat ca atunci cand a inceput lucrarile de reabilitare, hanul era o ruina. “Acum doi ani si jumatate, cand am inceput restaurarea hanului, aici era o ruina. Ne-am asumat ca vom readuce monumentul cat mai aproape de original. S-au folosit tehnici traditionale de constructie, imbinate discret cu modalitati de consolidare ultra-moderne.
S-a conservat si s-a valorificat tot ceea ce se putea si avea valoare istorica. Si s-a reusit, ceea ce vedeti astazi. Sunt un sustinator al dezvoltarii Bucurestiului si nu mi-e rusine cu asta. Insa orice decizie o luam, o facem numai cu protejarea oamenilor si a obiectivelor de patrimoniu care fac parte din identitatea orasului”, a mai declarat Sorin Oprescu.
Primarul a tinut sa ii multumeasca si premierului Victor Ponta pentru ajutorul acordat. “M-ati auzit ca i-am multumit primului ministru si multi o sa considere ca o fac de complezenta. Nu, nu o fac de complezenta, tin sa ii multumesc pentru felul in care ne-a ajutat sa putem sa terminam acest lucru”, a mai spus primarul general.
“Un intelept spunea ca un popor fara istorie si fara valori, nu are prezent si nici viitor”
Odata cu inaugurarea Hanul Gabroveni, primarul general a deschis si festivitatile organizate cu ocazia a 555 de ani de la atestarea orasului Bucuresti. “Un intelept spunea ca un popor fara istorie si fara valori, nu are prezent si nici viitor. Pentru ca doar cunoscand trecutul, ne putem cladi viitorul. Eu cred in poporul roman, in tinerii nostri, in dragostea noastra de tara. Iar faptul ca astazi deschidem impreuna portile unui nou lacas de cultura intr-un obiectiv de patrimoniu restaurat, chiar aici in Centrul istoric al Bucurestiului, este o demostratie ca ne respectam inaintasii. Ii invit pe bucuresteni, si nu numai, sa viziteze Hanul Gabroveni in zilele in care isi va deschide portile pentru public, respectiv pe 20 si 21 septembrie.
Si ii asteptam la expozitiile, concertele, spectacolele, care vor avea loc aici, de acum inainte. De asemenea, va invit cu drag sa sarbatorim impreuna 555 de ani de atestare documentara a orasului nostru. Colegii mei v-au pregatit surprize frumoase la Piata Constitutiei, in parcul Cismigiu, la Piata Universitatii si aici in Centrul istoric. Indemnul meu este sa iubim orasul in care am ales sa traim. Declar deschise Zilele Bucurestiului!”, a incheiat edilul sef.
“Cred ca Bucurestiul inainte de mandatul primarului general Oprescu a vazut foarte multe razboaie”
De altfel, premierul Victor Ponta a tinut sa ii multumeasca primarului general Sorin Oprescu pentru invitatie, dar si sa intareasca colaborarea dintre Guvern si Primaria Generala.
“Eu am vrut doar sa fiu prezent la invitatia primarului general pentru a il felicita in primul rand pe domnia sa, pentru faptul ca reuseste proiecte care trebuiau facute de foarte mult timp, care pana la urma prind viata. Tot ceea ce va tine de coloborarea, pana la urma normala, intre Guvern si Primaria Generala si de Sectoare o sa facem, pentru ca am constatat si eu si primarul general ca atunci cand muncim impreuna avem mai mult spor, cand ne certam pierde toata lumea. Cred ca Bucurestiul inainte de mandatul primarului general Oprescu a vazut foarte multe razboaie, de tot felul, politice si nu doar, si nu s-a construit nimic. De cand este mai multa pace se vad si rezultatele. Sunt convins ca sarbatorile legate de cei 555 de ani de atestare documentara a Bucurestiului vor atrage foarte multi turisti, nu doar bucuresteni”, a declarat Victor Ponta.
Ce s-a facut la Hanul Gabroveni
Hanul Gabroveni este un monument istoric reabilitat, consolidat si modernizat cu fonduri norvegiene si din bugetul local. Edificiul este un monument istoric clasa A, construit intre anii 1804 si 1818. Este situat in Centrul Istoric al Capitalei, intre strada Lipscani si strada Gabroveni. Renovarea Hanului Gabroveni a inceput in ianuarie 2012 si a presupus mai multe tipuri de lucrari de conservare si consolidare, restaurarea Hanului Gabroveni, a pasajului sau comercial si punerea in valoare a monumentului istoric clasa A – Hanul Gabroveni – Pasajul Comercial, precum si extinderea cladirii existente cu un corp nou.
Principiul fundamental al solutiei de arhitectura propuse a fost realizarea unei restaurari cat mai fidele a originalului (in masura cunoasterii acestuia), restaurare ce foloseste tehnici traditionale de constructie, imbinate discret cu modalitati de consolidare ultra-moderne. Finisajele si materialele folosite au fost alese astfel incat sa se inscrie in stilul epocii (tencuieli mortar var-nisip colorate in masa, caramida aparenta, invelitori de titan-zinc, tamplarii de lemn, socluri de piatra naturala, pavaje din piatra cubica etc.). In prezent, ansamblul gazduieste un centru cultural-artistic la standard european, care cuprinde o sala mare de spactacole cu 200 de locuri, o sala mai mica de 70 de locuri, o sala care ar putea avea destinatia de studio sau de repetitie, patru sali de expozitie, birouri, cafenea si punct de informare turistica.
CITESTE SI
Sorin Oprescu sustine OUG privind Statutul alesilor locali
Reabilitat cu aproape 40 de milioane de lei
Costurile de realizare a proiectului au fost asigurate din mai multe surse: bugetul local al Primariei Municipiului Bucuresti si contributia Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European, prin Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Unitatea de Management a Proiectelor SEE (UMP).
Suma totala cheltuita pentru realizarea si finalizarea obiectivului de investitii “Hanul Gabroveni” a fost de 37.362.216 lei, cu TVA. Din aceasta suma, conform indicatorilor tehnico economici aprobati, 23.633.147 lei reprezinta contributia Primariei Generale si 13.729.068 lei contributia asigurata prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European. Din totalul investitiei, 28.145.788 lei sunt lucrari de constructie, din care Primaria Municipiului Bucuresti a asigurat 21.189.388 lei, iar finantatorii norvegieni 6.956.400 lei. (A.S.)
This browser does not support the video element.