Sorin Cîmpeanu, apel către părinții care se tem să-și lase copiii la școală în localitățile unde rata de infectare este mare

Publicat: 04/10/2021 | 10:58
sursa FOTO: INQUAMN Photos Ilona Andrei

Sorin Cîmpeanu face un apel către părinții care se tem să-și lase copiii la școală în localitățile unde rata de infectare este mare. Ministrul Educației a mărturisit că pentru acest tip de învățământ online nu a existat niciodată acreditare sau autorizare, toate condițiile legale susținând școala cu prezență fizică.

Mulți părinți au protestat și au fost revoltați după decizia autorităților de a nu închide școlile, în ciuda exploziei de cazuri noi de coronavirus din ultima perioadă. Sorin Cîmpeanu a dat, însă, asigurări cu privire la adoptarea tuturor măsurilor de igienă și siguranță pentru elevi și face un apel către părinți.

”Nu a existat niciodată în România evaluare și nici autorizare, nici acreditare pentru învățământ online. Este o situație de excepție pentru a nu induce blocaje în sistemul de educație. Fac apel încă o dată la înțelegere din partea profesorilor, dar și din partea părinților, pentru ca acest proces educațional să continue.

Repet, pierderile au fost foarte mari. Le plătesc întâi elevii, le vom plăti noi, întreaga societate. Nu poți condamna un părinte pentru că este temător în raport cu starea de sănătate a propriului copil. Poți să înțelegi această teamă, dar poți să-i explici încă o dată, că nu copiii sunt cei care trebuie să plătească costurile unei atitudini generalizate în rândul întregii populații a României.

Nu copiii sunt responsabili pentru starea de sănătate a părinților și bunicilor, ci invers. Copiii au nevoie de educație. Acei părinți care au o frică foarte mare pot face ceva extrem de util pentru copii: să se vaccineze. Și ei, și bunicii. Fac un apel ca părinții să nu își trimită copiii la școală, dacă au simptome specifice”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a declarat în cadrul unei emisiuni TV, faptul că, examenele de Bacalaureat și de Evaluare Națională vor fi susținute cu prezență fizică, indiferent de evoluția pandemiei: ”Examenul de Evaluare Naţională se va susţine la fel ca în vara aceasta, după acelaşi tipic – combinaţie între subiecte grilă pe modelul testelor PISA. Cu prezenţă fizică. Examenul de Bacalaureat, exact la fel. Vă garantez că vor fi susţinute cu prezenţă fizică, indiferent de condiţii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Anul școlar 2021- 2022 se structurează pe două semestre (34 de săptămâni):

  • semestrul I va avea 14 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 13 septembrie 2021- 22 decembrie 2021;
  • semestrul al II-lea  va avea 20 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 10 ianuarie 2022- 10 iunie 2022, cu includerea programului ,,Școala Altfel’’, în perioada 8- 14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

Vacanțele elevilor în anul școlar 2021- 2022

  • 25- 31 octombrie 2021: vacanță pentru învățământ preșcolar și primar;
  • 23 decembrie 2021- 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;
  • 15 aprilie 2022- 1 mai 2022: vacanța de primăvară;
  • 11 iunie 2022- până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023, vacanța de vară.