Somn linistit pe timp de canicula
Cum reactioneaza corpul
Cel mai sensibil Si mai afectat organ al corpului la caldura este insuSi creierul. Atunci cand este prea cald, celulele care alcatuiesc materia cenuSie nu mai funcTioneaza la parametrii optimi. Membrana celulara se „inmoaie” Si apar diferite tulburari ale odihnei manifestate fie prin lipsa somnului, fie printr-un somn agitat, cu coSmaruri. Este ca Si cand organismul ar avea febra. In acest caz, el este nevoit sa activeze procese care provoaca pierderea caldurii, ceea ce explica fenomenul de transpiraTie abundenta din nopTile caniculare, o incercare disperata a corpului de a ajunge la temperatura optima pentru relaxare.
Fara somnifere!
Oricat ar parea de tentante, pastilele de dormit nu sunt o soluTie pentru a rezolva dereglarile somnului provocate de canicula. Acestea iSi fac forTat efectul, inhiband anumiTi hormoni, iar somnul, daca apare chiar Si aSa, este unul forTat, de proasta calitate Si lipsit de odihna de care avem nevoie. O soluTie mai buna pentru a aduce somnul este un pahar de lapte sau de iaurt baut inainte de culcare ori ceaiurile aromate de plante (tei, menta, levanTica).
Un motiv pentru care organismul nu reuSeSte sa se relaxeze noaptea este lipsa hidratarii. Prin urmare, ar trebui sa ne pregatim pentru somn inca din timpul zilei, consumand lichidele de care corpul nostru are nevoie Si renunTand la cafea Si alcool, care, pe langa faptul ca au un puternic efect de deshidratare, sunt Si excitanTi ai sistemului nervos.
Puterea plantelor
O planta miraculosa, care are putere de purificare Si racorire, este menta. Pune ramurele de menta proaspete intr-un vas cu apa Si instantaneu aerul din incapere va deveni mai respirabil. De asemenea, poTi adauga ulei esenTial de menta in lampa de aromoterapie sau poTi pune cateva picaturi in apa in care faci baie.
Efectul de racorire Si reimprospatare este imediat. O alta planta cunoscuta pentru puternicul efect relaxant al sistemului nervos este levanTica. Se poate folosi fie sub forma de aromoterapie, fie sub forma de ceai. Mai poTi pune sub perna un saculeT cu levanTica proaspata.
Cum ne racorim
Sa ne invelim cu un prosop umed sau sa ne culcam cu parul ud nu numai ca nu funcTioneaza, dar se pot dovedi Si o ameninTare pentru sanatate. In contact cu apa, pielea se increTeSte. Mai mult, ne putem trezi cu dureri de cap de la curentul din incapere. Un truc mult mai eficient este sa punem in faTa ventilatorului un vas mare in care sunt cuburi de gheaTa. Acesta va racori Si va umezi aerul din incapere.
De asemenea, trebuie sa acordam o mare atenTie lenjeriei de pat Si celei in care dormim. Cea mai buna varianta este cea de bumbac, care absoarbe transpiraTia, nu cea din material sintetic, care nu face altceva decat sa ridice Si mai mult temperatura corpului deja incins.
Somn dupa program
O buna igiena a somnului este folositoare in general Si vara in mod special. Prin urmare, este bine sa-Ti educi organismul la un program de somn regulat. CulcaTi-va Si treziTi-va aproximativ la aceleaSi ore in fiecare zi. Daca veTi respecta acest program pentru cateva saptamani, calitatea somnului va creSte simTitor. Programul de somn trebuie respectat Si in weekend. Nu dormiTi mai mult Si nu staTi treaz pana tarziu in serile libere.
Dormitorul ar trebui sa fie un spaTiu rezervat exclusiv odihnei sau activitaTilor de cuplu. Asta inseamna sa nu citiTi in pat sau, Si mai rau, sa lucraTi pe laptop sau sa va uitaTi la televizor. In momentul in care faceTi aceste lucruri, corpul va deveni confuz Si va fi Si mai dificil sa adormiTi. AcordaTi-va circa 15 minute pentru a adormi. Pentru o buna igiena a corpului, scopul este sa va antrenaTi sa adormiTi rapid. Acest lucru nu este ajutat prin citirea unei carTi palpitante sau prin urmarirea unor emisiuni.