Șoferii din România pot conduce anumite motociclete fără școală! Modificări în Codul Rutier

Publicat: 23/09/2024 | 11:50
Ce modificări s-au făcut în Codul Rutier

S-au anunțat noi modificări în Codul Rutier. Șoferii din România pot conduce anumite motociclete fără școală! Ce condiții trebuie să îndeplinească? Cerințele impuse sunt stricte! Cum trebuie să procedeze, dar și de câți ani trebuie să dețină permisul de conducere?

Decizia este valabilă pentru șoferii care au permis de conducere categoria B.

Modificarea în Codul Rutier a intrat în vigoare din luna septembrie. Șoferii trebuie să aibă vârsta minimă de 24 de ani și să dețină permisul de conducere de cel puțin doi ani.

Condițiile în care pot conduce șoferii anumite motociclete fără școală

Șoferii au voie să conducă motocicletele de tip A1. Cu toate acestea, este important de precizat faptul că oamenii trebuie să îndeplinească zece ore de școală autorizată, unde au loc probe practice și teoretice.

În urma cursului de instruire, ei nu vor mai fi nevoiți să prezinte o adeverință fizică, asta pentru că documentele vor fi înregistrate oficial în Registrul Național al cursanților.

Un alt aspect de care trebuie să țină cont șoferii este faptul că este necesar ca motocicletele să fie echipate cu o cutie de viteze automată. Cu atât mai mult, acestea trebuie să aibă o putere de cel mult 11 kW, o capacitate cilindrică de cel mult 125 cm³, dar și o greutate de maximum 0,1 kW/kg.

Citește și: Ce reguli trebuie să respecte șoferii începători, în 2024, și ce interdicții au

Obiectele pe care toți șoferii trebuie să le aibă în mașină

Șoferii sunt nevoiți să respecte o serie de responsabilități atunci când sunt participanți la trafic. Este obligatoriu să nu lipsească din mașină stingătorul de incendiu, trusa medicală și două triunghiuri reflectorizante.

Cei ce nu țin cont de aceste obligații riscă amenzi mari! Lipsa obiectelor pe care le-am enumerat mai sus este sancționată de oamenii legii.

„Triunghiurile de presemnalizare auto sunt reglementate de Regulamentul nr.27 CEE-ONU (Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite). Din punct de vedere tehnic, acest tip de produs poate fi comercializat legal dacă dispune de Comunicare de omologare internațională acordată de oricare dintre autoritățile administrative din ţările semnatare ale Acordului de la Geneva din 1958”, precizează Registrul Auto Român, potrivit promotor.ro

Cu atât mai mult, este important de precizat faptul că acestea nu trebuie să fie desigilate, neconforme sau expirate.

Citește și: Codul Rutier 2024. Indicatoarele rutiere pe care șoferii sunt obligați să le respecte

This browser does not support the video element.