Şoferii de maşini vechi, loviţi în plin! ITP-ul se va face anual!

De: Cancan
Publicat: 27/04/2017 | 12:54

Registrul Auto Român vrea ca proprietarii tuturor maşinilor cu o vechime mai mare de 12 ani să facă inspecţia tehnică periodică în fiecare an şi nu la 24 de luni cum este în prezent, motivând creşterea parcului auto second hand. „Registrul Auto Român intenţionează să propună, ca măsură de majorare a siguranţei rutiere, în actualul context al evoluţiei parcului auto naţional, creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, de la doi ani cât este în prezent la un an”, a spus George Dincă, directorul general al Registrului Auto Român . Măsura ar fi justificată de faptul că, odată cu eliminarea timbrului de mediu de la 1 februarie, înmatriculările de autoturisme second-hand, a căror stare tehnică este precară, au crescut extrem de mult.

Datele Registrului Auto Român arată că, în februarie 2017, s-a înregistrat o creştere cu aproximativ 58% a numărului de maşini înmatriculate (54.000), comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În martie 2017, înmatriculările de maşini la mâna a doua au depăşit cu 80% (61.000 de vehicule) numărul maşinilor vechi înregistrate în martie anul trecut. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât vârsta parcului de autovehicule de ocazie a crescut de la 8,7 ani, cât era în primul trimestru al anului 2016, la 10,5 ani în trimestrul I 2017.

Pe de altă parte, şoferilor li se pregătesc noi modificări la Legea RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să scape de răspunderea verificării tarifelor contractelor RCA (Răspunderea Civilă Auto) cerute de firmele de asigurări. Această obligaţie ar urma să revină unei societăţi independente, care nu se trebuie să se afle într-o situaţie de incompatibilitate sau conflict de interese cu societatea de asigurare pentru care se emite raportul.

Propunerea apare într-un proiect de modificare a Normei nr. 39/2016 privind asigurările auto din România, iniţiat de ASF. Actul prevede că în viitor asigurătorii RCA vor transmite, în termen de 30 de zile de la data modificării tarifelor de primă stabilite conform procedurilor interne, un raport întocmit de un actuator independent aprobat de către ASF, care să certifice fundamentarea acestora. Specialiştii afirmă că măsura poate avea consecinţe grave, întrucât firmele private care vor superviza tarifele RCA vor putea fi trase mai greu la răspundere în cazul în care preţul poliţelor s-ar modifica nemotivat.