Șocant! Ce se întâmpla pe terenul celei mai mari fabrici de mătase din România. Ce scria într-un raport din 1941

Publicat: 18/04/2022 | 10:20

Ce se întâmpla pe terenul celei mai mari fabrici de mătase din România? Într-un raport al Poliției din Lupeni, din anul 1941, se prezenta o situație pe care doar localnicii o cunoșteau.

Pe teritoriul celei mai mari fabrici de mătase artificială și materiale textile din România, uzina „Vâscoza” din Lupeni, au avut loc situații grave pe care doar localnicii le cunoșteau. Uzina, care a fost înființată în anul 1938, a produs fibre textile de celuloză pentru peste 70 de întreprinderi din România. În primii ani de existență, la uzină lucrau peste 1000 de angajate. La sfârșitul anilor 1990, uzina a fost închisă. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la uzină s-ar fi produs și măști de gaze pentru Armata Română. Însă, ar fi fost creată o situație socială dificilă, din cauza numărului mare de femei din localitățile Văii Jiului care fuseseră angajate acolo, la momentul respectiv, arată Adevărul.ro.

Citește și O NOUĂ FABRICĂ ÎN ROMÂNIA. INVESTIȚIE DE PESTE 400 DE MILIOANE DE EURO ȘI SUTE DE LOCURI DE MUNCĂ

Ce se întâmpla pe terenul celei mai mari fabrici de mătase din România. Ce scria într-un raport din 1941

Potrivit unui raport al Poliției din Lupeni din anul 1941, în uzină lucrau 1000 de fete tinere și soții ale muncitorilor. Seara, după orele 22:00, când ieșeau din tură, multe dintre acestea erau așteptate de tineri și nu mai ajungeau acasă, ci se „adăposteau” în casele altor colege de muncă, alături de aceștia, fiind organizate „orgii”. Se dorea, la momentul respectiv, ca autoritățile să combată prostituția clandestină.

„Fabrica de mătase Vâscoza S.A.R. adăposteşte 1.000 de muncitoare, fete tinere şi soţii ale muncitorilor. Acestea, ieşind de la lucru la orele 10 seara, multe dintre ele fiind din alte localităţi, sunt aşteptate de cete întregi de tineri, dând un aspect depravant acestor scene. Întârziind cu voia trenurile, aceste fete, fiind ademenite de tineretul dornic de aventură, nu mai pleacă acasă, ci rămân în localitate, găsindu-şi la prima colegă de lucru un adăpost, pentru ea şi cavalerul ei. Aceasta ar fi numai partea cea mai nevinovată şi cea mai obişnuită a laturii acestea, dar, dureros, însuşi nevestele muncitorilor, ale căror bărbaţi stau câte opt ore în lucru, fără primejdie ca vreunul să se întoarcă mai curând acasă, aceste femei se dedau la adevărate orgii, mai ales acelea care au în casă câte un chiriaş, care aproape întotdeauna nu este în muncă în acelaşi timp cu soţul. Aceasta ar fi latura de desfrâu al acestei localităţi, care trebuie să fie combătută de organele noastre poliţieneşti şi către care latură ne îndreptăm chiar toată atenţiunea, căutând să înfrânăm această adevărată prostituţie clandestină, cea mai periculoasă de reprimat”, informa Poliţia Lupeni, într-un raport din 1941, păstrat în Arhivele judeţului Hunedoara.

Mai mult decât atât, în multe familii aveau loc cazuri de violență și adulter. De asemenea, s-au creat și focare de boli venerice pe care tinerele le aduceau acasă.

”Pentru ameliorarea stării absolut imorale, care domină această regiune, unde prostituţia se practică pe o scară atât de întinsă, chiar în mediile sociale superioare, suntem de părere a se institui un amplu control, neprecupeţind niciun considerent de ordin social, iar în ce priveşte Fabrica de mătase, credem că ar aduce un real folos instituirea unui control medical, chiar periodic. Cea mai importantă ameliorare ce s-ar aduce pentru înfrângerea prostituţiei şi mai presus de toate pentru prevenirea şi tratarea bolilor venerice, mai ales că există o lege pentru înlesnirea supravegherii medicale speciale, ar fi ca să se dispună din partea Ministerului Sănătăţii trimiterea în regiune a unui medic specialist în boli venerice, întrucât toată regiunea este lipsită de specialişti”, se mai nota în raport.

Sursă foto: Pixabay