Slujba de înmormântare prilejuită de reînhumarea Reginei-mamă Elena alături de fiul ei, Regele Mihai I – la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeş –, a început la Catedrala istorică Episcopală și Regală, unde, vineri seară, a fost depus sicriul cu osemintele acesteia.
Citește și: Funeralii Regina mamă Elena. De ce trebuie să duci doar flori albe
Sicriul Reginei-mamă Elena a fost depus în Catedrala istorică Episcopală și Regală vineri, în jurul orei 16.00. Opt militari de la Batalionul 33 Vânători de Munte Posada din Curtea de Argeș au purtat sicriul din mașina cu care a fost adus din București în catedrală, apoi l-au așezat pe catafalc, cu crucea de lemn, stindardul Reginei mamă și coroana rotundă cu flori albe.
Citește și: Funeralii Regina mamă Elena. Programul complet pentru 18 si 19 octombrie
Sâmbătă, la ora 12.00, a început slujba de înmormântare, oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, ÎPS Mitropolitul Iosif, ÎPS Mitropolitul Varsanufie și ÎPS Mitropolitul Calinic. La ceremonie participă membrii Familiei Regale, printre care principesa Margareta, Custodele Coroanei Române. Apoi, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală unde, de la ora 12.45, va avea loc ceremonia de reînhumare. În tot acest timp, publicul are acces atât în parcul Catedralei istorice, cât și pe platforma din fața Noii Catedrale.
“Mașina mortuară, precedată de mașina Bisericii Ortodoxe Române, și urmată de mașina Majestății Sale și a Principelui Radu, de mașinile Familiei Regale și ale Casei Majestății Sale, a parcurs drumul spre Palatul Elisabeta. La ora 13.00, sicriul a așezat în Sala Regilor. Majestatea Sa Margareta a dorit ca, în mod simbolic, sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeș de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și Regele Mihai au fost forțați să-l părăsească. S-a închis astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani când, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și Regele Mihai au fost forțați să părăsească palatul.
La Palatul Elisabeta, Majestatea Sa Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia și Principesa Maria s-au recules la catafalc, iar momentul a avut un caracter strict privat.
La ora 12.30, a sosit la Palatul Elisabeta Preafericitul Patriarh Daniel. Alături i-au stat Înalt Preasfințiile Lor Mitropolitul Nifon și Mitropolitul Iosif, precum și Prea Sfinția Sa Episcopul Vicar Varlaam. Preafericitul Părinte Patriarh a oferit Majestății Sale Margareta o icoană de argint, pentru a sta la Castelul Săvârșin, în memoria suveranei-mame. De asemenea, a evocat legătura istorică și identitară dintre Biserică și Coroană și a înmânat Majestății Sale Custodelui Coroanei mesajul care va fi citit din partea Preafericirii Sale la Curtea de Argeș mâine, la slujba de înmormântare” este mesajul transmis de Casa Regală a României pe pagina oficială de Instagram.
Regina Elena a murit la Lausanne, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.
Vineri dimineață, sicriul cu rămășițele pământești ale Reginei-mamă Elena a fost adus din Elveția în România cu un avion militar Spartan, aparținând Forțelor Aeriene Române. La aeroport, a urmat un ceremonial militar și religios, la care au fost prezenți principesa Margareta și membri ai Familiei Regale, reprezentanți ai instituțiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai corpului diplomatic și ai altor confesiuni și religii din România.
Cel care s-a ocupat, vineri, de ceremonialul repatrierii Reginei-Mamă Elena este generalul Gelaledin Nezir, același care a stat în spatele organizării funeraliilor Regelui Mihai și ale Reginei Ana. La ceremonialul organizat pe Aeroportul Otopeni au participat premierul Viorica Dăncilă, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, premierul desemnat Ludovic Orban, ministrul Culturii, Daniel Breaz, secretarul de stat Raed Arafat și Hans Klemm, ambasadorul SUA la București. De la aeroport, cortegiul funerar a mers la Palatul Elisabeta din București, unde sicriul a fost depus în Sala Regilor.
Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române, a dorit ca, în mod simbolic, “sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeș de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și Regele Mihai au fost forțați să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani” , potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de biroul de presă al Casei regale săptămâna aceasta.
În jurul orei 13.00, Patriarhul Daniel a spus o rugăciune în memoria Reginei-Mamă Elena, după care cortegiul funerar a pornit spre Curtea de Argeș. O carte de condoleanțe este la dispoziția publicului la Palatul Elisabeta, până pe 21 octombrie. Condoleanțele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/
Familia regală anunță doliu pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie.