Slovenia a luat o decizie importantă în pandemie. Reprezentanții statului au decis să întrerupă vaccinarea cu serul Johnson&Johnson, după ce o persoană și-a pierdut viața.
Utilizarea vaccinului Johnson&Johnson a fost întreruptă în Slovenia, după ce specialiștii au descoperit că o tânără în vârstă de 20 de ani, care a decedat în luna septembrie, făcuse cheaguri de sânge, după administrarea serului de la Johnson&Johnson, arată stirileprotv.ro.
În urma unui raport întocmit de experți, tânăra a murit din cauza unei trombocitopeniei imune protrombotice, cauzată de distrugerea autoimună a trombocitelor, după ce i-a fost administrat vaccinul împotriva noului coronavirus. Aceasta reprezintă o complicație rară indusă de ser.
“Suspendarea temporară a vaccinărilor cu (serul) Janssen, în vigoare în prezent, va deveni permanentă”, a declarat ministrul.
Vezi și PASTILA ANTI-COVID DEZVOLTATĂ DE PFIZER, EFICIENTĂ ȘI ÎN CAZUL VARIANTEI OMICRON
Deși poate dura câteva săptămâni până să avem răspunsuri clare cu privire la natura amenințării reprezentate de Omicron, apar dovezi că vaccinurile oferă cel puțin o oarecare protecție. Dr. Wassila Jassat de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile a spus că în orașul sud-african Tshwane, unde a fost detectată varianta Omicron, 87% din internările în spital au fost în rândul pacienților nevaccinați.
Rudo Mathivha, șeful secției de terapie intensivă de la Chris Hani Baragwanath, principalul spital din Soweto, a spus același lucru: „Observăm o schimbare semnificativă a profilului demografic al pacienților cu COVID-19. Tinerii între 20 de ani și puțin peste 30 de ani vin cu forme moderate până la severe, unii având nevoie de terapie intensivă. Aproximativ 65% nu sunt vaccinați, iar majoritatea celorlalți sunt doar pe jumătate vaccinați”.
Cu toate acestea, diferențele demografice ar putea fi pur și simplu un factor al ratei de vaccinare: 64% dintre cei peste 60 de ani din Africa de Sud au făcut cel puțin o doză de vaccin, comparativ cu doar 26% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, relatează digi24.ro.
Pe de altă parte, știm din mutațiile anterioare ale virusului că diferite variante pot declanșa forme mai mult sau mai puțin severe de boală și simptome variate. De exemplu, varianta Alpha (detectată pentru prima dată în Marea Britanie) a fost mai transmisibilă și asociată cu forme mai grave în comparație cu variantele anterioare, dar simptomele au fost în general similare.
Delta (detectată pentru prima dată în India) este și mai transmisibilă și mai mortală și, totuși, două dintre simptomele principale de COVID – tuse persistentă și pierderea mirosului și gustului – sunt mai puțin frecvente, dar mai multe persoane raportează dureri de cap și/sau sângerări din nas.
Sursă foto: Pixabay