În data de 25 aprilie 2024, un crater a apărut în orașul Slănic Prahova, înghițind pur și simplu un stâlp de electricitate. Localnicii și-au pus întrebări și se gândesc la siguranța lor. În urmă cu două zile, pe 11 august, s-a format, din nou, o groapă adâncă de un metru în orașul prahovean. Structurile unor clădiri din apropiere au fost afectate și ele, apărând fisuri în pereți. Situația este îngrijorătoare în rândul localnicilor, însă nu ar exista pericol de colaps imediat, potrivit reprezentantului societății care se ocupă de coordonarea intervențiilor. Iată detaliile mai jos.
Veștile nu sunt tocmai cele mai favorabile pentru localnicii orașului Slănic Prahova. După incidentul din 25 aprilie 2024, când un crater a apărut în oraș, înghițind un stâlp de electricitate, pe 11 august 2024 a apărut o nouă groapă. Este adâncă de circa un metru, iar acum locuitorii se întreabă dacă siguranța lor este pusă în pericol. Au fost afectate și alte clădiri din apropiere, formându-se fisuri în pereți. Deși abia a fost asfaltată strada respectivă din orașul prahovean, au apărut noi fisuri. Acum, oamenii se tem că ar putea fi evacuați, din nou, din locuințele lor. Localnicii au fost nevoiți să plece din zona afectată, la începutul lunii mai, pentru ca viețile lor să nu fie puse în pericol.
„Urmare a situației actuale regăsite la nivelul localității Slănic, coroborat cu ultimele decizii adoptate în urma ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a dispus extinderea perimetrului de siguranță prin evacuarea comunităților din proximitatea zonei afectate. În acest sens, prin grija Instituției Prefectului și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, acțiunea de evacuare a populației, în scopul eliminării oricărui pericol în ceea ce privește siguranța acestora se va realiza în cel mai scurt timp. Totodată, din dispoziția secretarului de stat, șeful DSU, dr. Raed Arafat, o nouă echipă din cadrul IGSU se va deplasa în localitatea Slănic, care alături de specialiști în domeniul construcțiilor și mineri vor efectua o nouă recunoaștere și analiză a situației la fața locului”, transmitea DSU, pe 2 mai 2024.
Autoritățile susțin că lucrarea nu a fost finalizată în totalitate. Acestea spun că nu vor mai exista probleme, în momentul în care lucrarea va fi îndeplinită total. La două săptămâni de la asfaltare, zona s-a tasat din nou, iar anumite structuri din jur ar putea fi puse în pericol.
Unul dintre localnici, S.P., a făcut o serie de declarații referitoare la situația curent. În cursul zilei de duminică, în jurul orei 13:00, craterul „s-a reactivat agresiv”. Fisurile respective s-au propagat și la alte clădiri din proximitate. Potrivit unui raport de expertiză tehnică, există mai multe motive care ar fi putut conduce la surparea din orașul prahovean. Eroziunea internă, ploile abundente din amonte sau un posibil accident geologic. Reprezentantul societății desemnate de Primărie să coordoneze intervențiile din zona Slănic susține că nu ar exista pericol de colaps imediat. Motiv pentru care nu se aduce în discuție evacuarea localnicilor.
„Duminică, în jurul orelor 13.00 (n.r. craterul) s-a reactivat agresiv. A început de sâmbătă, dar duminică s-a lăsat pământul cu mai mult de un metru și jumătate și s-a mărit diametrul. Se vede cu ochiul liber. Grav este că fisurile s-au apropiat la nici doi metri de blocuri, iar evoluția este agresivă. Chiar dacă nu sunt fisuri vizibile în pereți, oamenii din blocuri au început să anunțe că nu li se mai închid ușile.
Sunt deplasate blocurile cu totul, se vede la îmbinare și se simte la uși care nu se mai închid. De la primărie ni se spune că totul este în regulă, dar noi vedem cu lucrurile evoluează și se tasează vizibil. Într-o jumătate de zi s-a tasat o jumătate de metru. Crăpăturile sunt vizibile în cerc, să zic pe o lungime de aproximativ 500 de metri”, a declarat un localnic, potrivit Libertatea.
Vezi și Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova! Locuitorii trebuie să evacueze de urgență zona
sursă foto: capturi video