Situație nemaiîntâlnită la Eurovision! Anunțul oficial făcut public azi despre ediția din 2019 a concursului muzical
Situație nemaiîntâlnită la Eurovision, după mai bine de șase decenii de la prima ediție a concursului muzical! Anunțul oficial a fost făcut public în această după-amiază de jurnaliștii de la BBC și deja a făcut înconjurul lumii.
Creatoarea de modă Vivienne Westwood, muzicianul Peter Gabriel și regizorul Mike Leigh se numără printre cele peste 50 de personalități care au cerut ca ediția de anul acesta a concursului Eurovision, care va avea loc la Tel Aviv, în Israel, să se desfășoare în altă țară, titrează BBC. Motivul solicitării este acela că palestinienii „sunt privați de drepturi fundamentale”. „Nu putem ignora faptul că Israelul încalcă în mod sistematic drepturile fundamentale ale palestinienilor”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată, printre alții, și de trupa Wolf Alice și actrițele Maxine Peake și Miriam Margolyes.
Scrisoarea a fost adresată televiziunii de stat britanice, BBC, în calitate de membru al European Broadcasting Union, asociația care organizează Eurovision. Reprezentanții BBC nu au comentat asupra acestui subiect. Aceasta nu este prima dată când se cere boicotarea ediției din Israel, iar artiști care concertează în această țară, precum Nick Cave, Radiohead și Lana Del Rey, au fost aspru criticați.
Citește și: EUROVISION 2019! Mirela Vaida, printre primii şase finalişti, după ce a fost salvată de public
În septembrie 2018, tot prin intermediul unei scrisori deschise, peste 140 de personalități culturale au cerut boicotarea concursului. Printre semnatari s-au numărat scriitori, coregrafi, actori, muzicieni, precum autorul canadian Yann Martel, regizorul finlandez Aki Kaurismäki, trupa britanică Wolf Alice, regizorul englez Ken Loach, cântărețul britanic Brian Eno și Roger Waters, fostul membru Pink Floyd. Scrisoarea a fost inițiată de mișcarea Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), care militează pentru completa boicotare a Israelului din cauza politicilor privind palestinienii. La rândul lor, autoritățile israeliene spun că BDS este motivată de antisemitism.
Citește și: Modelul israelian care l-a părăsit pe DiCaprio va prezenta Eurovision 2019! IMAGINI EXPLOZIVE
Cele mai recente ediții ale concursului Eurovision au fost marcate de diverse polemici. În 2017, Rusia a anunțat că nu va difuza concursul, după ce Ucraina, țara gazdă, a refuzat să le primească reprezentanta, care susținuse un concert în Crimeea în 2015. Tot în 2017, organizatorul concursului – European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa – a interzis unei platforme video chinezești să difuzeze finala, după ce aceasta cenzurase semifinalele. Mai precis, platforma nu a difuzat momentele în care au apărut un artist tatuat și un cuplu homosexual.
Reprezentanta Israelului, Netta Barzilai, a câștigat concursul Eurovision 2018, care a avut loc la Lisabona, Portugalia. Anul trecut a fost pentru a patra oară când Israelul a câștigat concursul Eurovision. Cel mai recent a fost în 1998, când Dana International a devenit primul artist transgender care câștigă concursul Eurovision. Dana International a mai participat și în 2011 la această competiție muzicală, dar nu a reușit să se califice în finală.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956 la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat pe scena Eurovision de-a lungul anilor se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.