Situatie de urgenta in Vrancea! Zeci de mii de oameni sunt blocati in zapada!
Situatia de urgenta a fost constatata dupa videoconferinta pe care premierul Mihai Razvan Ungureanu a avut-o cu prefectii.
In cadrul videoconferintei, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a intervenit si a prezentat situatia in care se gasesc zeci de mii de oameni din judet in urma ninsorilor abundente.
„Dupa cinci zile de insistente extraordinare, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a constatat situatia de urgenta din Vrancea prin act administrativ. Acum suntem in situatie de urgenta. Este suficienta pentru ca, in baza Ordonantei 34, sa contractam toate resursele financiare, materiale si logistice pentru a readuce la normalitate viata cetatenilor din Vrancea”, a afirmat Marian Oprisan.
El a precizat ca spre deosebire de starea de urgenta care presupune interventia Armatei, starea de alerta si situatia de urgenta sunt evenimente cu caracter non-militar, in conditiile in care fenomenele naturale pun in pericol viata oamenilor.
Aproximativ 40.000 de oameni sunt izolati de o saptamana in peste 50 de localitati din judetul Vrancea, ramanand fara alimente, apa si medicamente, afirma, vineri, conducerea Consiliul Judetean, in timp ce prefectul sustinea ca mai sunt izolate doar noua localitati.
Potrivit unei situatii transmise, vineri, de CJ Vrancea, DN 2 N, sectorul Chiojdeni-Jitia, este inchis, ceea ce inseamna ca satele Chiojdeni, Maracini, Seciu, Lojnita, Luncile, Poduri, Catauti, Tulburea sunt izolate.
DN 2R Jitia Vintileasca este complet blocat, astfel ca sunt izolati si locuitorii satelor Jitia, Jitia de Jos, Cerbu, Magura, Dealu Sarii, Vintileasca, Tanasari, Dupa Magura, Neculele, Bahnele, Poiana Stoichii. In zona DN 23-Focsani-Galati sunt blocate si izolate localitatile Botirlau, Vulturu, Hingulesti, Maluri, Vadu Rosca, Nanesti, Calienii Noi, Calienii Vechi, Maicanesti, Belciugatele, Tataru, Ramniceni, Slobozia, Botesti, Stupina, in timp ce pe DN 23 B Maicanesti-Ciorasti sunt izolate localitatile Ciorasti, Spatareasca, Codresti, Mihalceni, Satul Nou, Balesti, Ciauru, Cornesti, Gavanesti, Risova, Stolojani, Talpasesti, Tamasesti, Voingesti. Pe DN 23 A Focsani-Ciorasti sunt blocate localitatile Tataranu, Bordeasac Veche, Bordeasca Noua, Martinesti si Vijiitoarea.
De asemenea, mai sunt izolate localitatile Voetin, Bogza, Caiata si 12 sate din comuna Dumitresti, precum si localitatile Faraoanele si Ciuslea.
Marian Oprisan a sustinut din nou, vineri, ca este necesara instituirea starii de alerta pentru declararea situatiei de urgenta in judetul Vrancei, spunand ca in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta opiniile privind instituirea starii de alerta sunt impartite in functie de apartenenta sau neapartenenta politica.
„Majoritatea membrilor Comitetului pentru Situatii de Urgenta impartasesc punctul de vedere al administratiei publice judetene, cu exceptia sefilor de institutie, care sunt membri PDL. Cei mai vocali sunt directorul Directiei Agricole Vrancea, Costica Neata si fostul prefect, care daca ar fi fost vreo competenta ar fi ramas prefectul judetului”, preciza Marian Oprisan.
Acesta mai sustinea ca prefectul refuza sistematic sa instituie starea de alerta pentru declararea situatiei de urgenta, motivand ca va mai face o analiza in acest sens.
De altfel, Oprisan i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu, in care il informeaza despre problemele cu care se confrunta judetul din cauza zapezii.
Prefectul de Vrancea, Sorin Hornea, afirma insa ca vineri in judet mai sunt doar noua localitati izolate si ca instituirea starii de alerta nu ar fi ajutat cu nimic, ci doar ar fi creat panica in randul populatiei.
Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a dispus, vineri, sa trimita jandarmi si pompieri de la Bacau in judetul Vrancea, iar din Prahova catre localitati din judetul Buzau, pentru a ajuta la salvarea de vieti omenesti.
Potrivit legii, la nivel judetean comitetele judetene pentru situatii de urgenta declara, cu acordrul ministrului Administratiei si Internelor, starea de alerta la nivel judetean sau in mai multe localitati ale judetului si propun instituirea starii de urgenta. Comitetele locale, la randul lor, declara starea de alerta cu acordul prefectului, pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale respective.
Starea de urgenta pe intreg teritoriul tarii sau in anumite zone se instituie prin decret prezidential, contrasemnat de catre primul-ministru si publicat de indata in Monitorul Oficial al Romaniei, pentru o perioada de cel mult 30 de zile. In termen de cel mult 5 zile de la instituirea starii de urgenta, presedintele solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate. In situatia in care Parlamentul nu incuviinteaza starea instituita, presedintele Romaniei revoca de indata decretul, masurile dispuse incetandu-si aplicabilitatea. Starea de urgenta poate fi prelungita de catre seful statului, cu acordul Parlamentului.