Sistemul care le putea salva pe Luiza și Alexandra, afacere dubioasă
Sute de mii de euro a costat Sistemul de salvare a copiilor răpiți, dar a fost inutil pentru cele două fete de 18 și 15 ani, Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu. Produce, însă, bani pentru particulari care ar avea legături cu șefi ai Poliției.
Sistemul a fost resuscitat acum două luni, când a fost înregistrat din nou domeniul alertarapirecopil.ro (captură jos), pentru a justifica, probabil, sutele de mii de euro din fonduri europene, site-ul Poliţiei Române a devenit o rampă de lansare pentru nişte patroni descurcăreţi, scrie spynews.ro.
Site-ul a fost inactiv ani la rând, deşi s-au băgat în el bani din fonduri europene. Conține două comunicate de presă, ambele din 2011. În condiţiile în care domeniul a fost redeschis în august 2019!
Culmea, singurele comunicate din 2011, publicate în 2019, nu conţin detalii cu privire la vreo răpire sau la vreun copil salvat din mâinile agresorului, nici măcar la cazul Caracal, ci la nişte conferinţe de presă care au fost organizate, în condiţii de lux, în momentul lansării sistemului naţional “Alertă răpire copil!”.
Site-ul figureză ca fiind administrat de un anume Ionuţ Daniel B., care deţine o adresă de e-mail validă pe domeniul politiaromana.ro, deşi ultima lui declaraţie de avere este din 2011, iar surse oficiale au dezvăluit pentru spynews.ro că ofiţerul amintit ar fi ieşit la pensie de mult timp, deşi nici n-a trecut bine de 40 de ani.
Referitor la acest lucru, surse din Poliţia Română au declarat că fostul ofiţer apare ca administrator al site-ului din cauza unei erori: „Persoanele care administrează în prezent site-ul au folosit, la redeschiderea lui, aceleaşi coduri ca în 2011, preluând toate informaţiile de acolo. Ofiţerul care figurează ca administrator nu se mai ocupă de el, deoarece nu mai este angajat al Poliţiei Române. Numele lui a fost publicat dintr-o eroare, care va fi remediată”.
În timp ce pagina web a sistemului naţional “Alertă răpire copil!” apare că este administrată de o persoană care nu mai lucrează în Poliţia Română de opt ani, site-ul pare locul ideal pentru promovarea unor afaceri dubioase. La rubrica “Sfaturi pentru copii”, Poliţia Română face trimitere către site-ul copiidisparuti.ro, deţinut, conform datelor oficiale, de un alt particular.
Ajunşi prin intermediul Poliţiei Române pe site-ul amintit, internauţii sunt redirecţionaţi, cu ajutorul unor link-uri active, spre diferite magazine virtuale, poliţiştii contribuind, astfel, pe bani publici, la racolarea clienţilor pentru patronii descurcăreţi.
Referitor la acest parteneriat dubios, reprezentanţii Poliţiei Române au declarat: „Se vor efectuta verificări şi se vor lua măsurile care se impun”.