Singurul mod prin care ANAF poate recupera cei 260.000 de euro datorați de Klaus și Carmen Iohannis
Decizia este definitivă: două imobile din Sibiu deținute de Klaus și Carmen Iohannis ajung în custodia statului. Și asta nu e tot! Banii acumulați din chirii, adică suma aproximativă de 260.000 de euro, va trebui restituită. Cum poate recupera ANAF banii?
Două imobile deținute de Klaus și Carmen Iohannis vor ajunge în custodia statului, la fel și suma aproximativă de 260.000 de euro, pe care aceștia au acumulat-o din chirii. Statul român va deveni proprietar recunoscut de lege al imobilului din Str. Gheorghe Magheru din Sibiu, deținut și de Carmen Iohannis, printre alții, dar și al spaţiului comercial din strada Nicolae Bălcescu din Sibiu. Inițial, ambele imobile au avut aceiaşi proprietari, fiind clădiri naţionalizate în anii 60.
Statul le poate cere soților Iohannis să returneze banii din chirii, încasați în perioada 1999 – 2016, în care au deținut nelegal imobilul. Singura problemă ar fi un act de moștenire al imobilului din Bălcescu 29, pe care ANAF nu ar putea să-l recupereze precum a făcut și-n cazul clădirii din Magheru 35 (actul fiind contestat în instanță de către o apropiată a familiei Iohannis). ANAF explica, pentru G4Media.ro în luna aprilie, că din cauza litigiilor privind moștenirea, nu poate recupera clădirea respectivă. Spațiul comercial stă nefolosit până la o soluție în acest caz.
Conform ANAF, citat de Digi 24, statul român își poate lua banii din chiriile încasate de Iohannis, abia după ce-și înscrie dreptul de proprietate asupra spațiului comercial.
„Recuperarea sumelor reprezentând venituri din cedarea folosinţei bunurilor se poate face numai de către proprietarul recunoscut de lege”, se arată în explicația dată de ANAF, potrivit sursei menționate.
Care este decizia ÎCCJ
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, miercuri, în favoarea statului român ca două imobile, deținute de Klaus și Carmen Iohannis, să treacă în custodia statului. La fel și suma aproximativă de 260.000 de euro, bani adunați din chirii de-a lungul unei perioadă destul de mari, între 1999 – 2016. (DETALII AICI)
”Decizia nr. 1943: Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor. Definitivă”, este precizat ședința publicată miercuri de ÎCCJ.
This browser does not support the video element.