Zahărul este principalul inamic al sănătății și siluetei. Renumitul neurochirurg Prof. dr. Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă în rândul românilor și le aduce la cunoștință efectele devastatoare a celui supranumit ”drogul legal”. Produsele care conțin cantități mari de zahăr pot fi înlocuite cu alimente mai puțin dăunătoare.
Doctorul Vlad Ciurea a vorbit despre cei mai dăunători inamici ai creierului. Printre aceștia se află un singur aliment: zahărul. Excesul de zahăr are efecte asemănătoare drogurilor. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că dulcele poate produce efecte asemănătoare dependenței în creierul uman, determinând o serie de efecte devastatoare: pierderea autocontrolului, supraalimentarea și creșterea în greutate. Vezi și care sunt cele Cele două alimente care ne fac mai inteligenți, potrivit dr. Vlad Ciurea
Abuzul de zahăr în dieta zilnică determină o creștere mai mare a glicemiei implicit a dependenței creierului. Potrivit medicilor, zahărul alb, rafinat, poate fi clasificat drept un drog legal, dependența de dulciuri fiind o formă de adicție în care substanța implicată este zahărul – care activează în creier plăcerea, senzația de dorință, de recompensă. De cele mai multe ori, zahărul este un mecanism de apărare în fața stresului, oboselii, a durerii sau a unui disconfort emoțional.
”Creierul are câțiva dușmani principali: stresul, zahărul în cantitate mare, alcoolul, tutunul care îngustează vasele de sânge și drogurile. Parcă îi place creierului uman această adicție pentru lucrurile interzise. Nu știu să spun care este mai grav”, a spus profesorul Vlad Ciurea.
Ca și înlocuitor, neurochirurgul Vlad Ciurea le recomandă românilor să apeleze la alternative mai sănătoase pentru a înlocui zahărul rafinat: ciocolata neagră, zahărul din ștevie sau zahărul din fructe și mierea de albine. Citește și despre Alimentele care te ajută să eviți cancerul, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
„Aici este o problemă, Îmi pare foarte rău, dar trebuie să spun adevărul. Zahărul acesta rafinat este un toxic, un drog pentru creier. Mai ales că dă și adicție. Dacă cel mic a dat de prăjituri dulci și lucruri însiropate, pline de zaharuri, foarte greu se lasă de ele. Și foarte greu îl ducem spre lucrurile mai apropiate. De exemplu, zahărul care este în ștevie și care este în fructe, mierea de albine este absolut superbă!
Pledez și pentru ciocolată, ciocolată non însiropată, ciocolată cât mai neagră, cât mai seacă, este foarte bună pentru creier. Acea amărăciune este foarte bună. Toate acestea sunt elemente care sunt foarte bune pentru creier. Se pot găsi variante în direcția respectivă”, a explicat prof. dr.