Cetatea de Scaun a Sucevei este un monument istoric de mare importanță pentru România, având o istorie bogată care o plasează în mijlocul evenimentelor medievale ale Moldovei. Ridicată la marginea de est a orașului Suceava, pe un deal la 70 de metri altitudine, cetatea oferă o panoramă impresionantă asupra orașului. Cetatea este cunoscută și pentru faptul că nu a fost niciodată cucerită, rezistând numeroaselor asedii de-a lungul timpului.
Cetatea Sucevei este adesea asociată cu Ștefan cel Mare, dar puțini știu că aceasta nu a fost construită la inițiativa domnitorului moldovean. Deși în perioada sa au fost realizate cele mai importante fortificații, cetatea a fost ridicată la sfârșitul secolului al XIV-lea.
Citește și: Cum arată Vama Veche duminică dimineața, după potop. Imagini cu toată plaja, făcute din dronă GALERIE FOTO
Singura cetate din România care nu a fost cucerită niciodată. Crezi că știi care e?
Construcția a început în timpul domniei lui Petru I Mușat (1375-1391), servind drept reședință pentru domnitorii Moldovei și centru administrativ al țării. Aceasta făcea parte dintr-un sistem de fortificații creat ca răspuns la amenințarea otomană.
Cetatea de Scaun a Sucevei a fost un important punct strategic pentru apărarea împotriva invaziilor externe. A supraviețuit numeroaselor asedii, inclusiv celor organizate de otomani și polonezi. În 1476, armata otomană a lui Mahomed al II-lea a atacat cetatea, dar aceasta a rezistat cu succes. Mai târziu, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare (1457-1504), cetatea a fost extinsă și întărită semnificativ. CITEȘTE MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT AICI!
Citește și: Lista ghinioniștilor. Acești pensionari vor primi pensii mai MICI începând de astăzi, 1 septembrie 2024