Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” si Federatia Nationala Sindicala „Alma Mater” sustin intr-un comunicat comun ca Acordul pe care l-au semnat cu Guvernul Romaniei.
Acordul semnat in data de 27 octombrie 2014 „creeaza premisele demararii unei reforme curriculare reale si ale elaborarii unei legislatii coerente si durabile, contribuind totodata la repararea prejudiciilor cauzate salariatilor din sistem de masurile abuzive adoptate de guvernele din perioada octombrie 2009 – februarie 2012, prin taierea veniturilor si neaplicarea Legii nr.221/2008”.
Reprezentantii federatiilor sindicale sustin ca Acordul, care prevede cresterea salariilor profesorilor, „este rezultatul multor discutii si negocieri care s-au derulat pe parcursul acestui an cu reprezentantii Guvernului, inclusiv cu Prim-Ministrul Romaniei, domnul Victor Ponta”.
Sindicatele din educatie arata ca, subventia acordata profesorilor pentru dezvoltarea carierei didactice a fost reglementata prima data in 2006, fiind eliminata de guvernul Boc in 2010, pentru ca, acum, guvernul Ponta sa o reintroduca intr-un cuantum mai mare, de 150 de euro.
„Referitor la discutiile generate de acordarea pentru personalul didactic a echivalentului in lei al sumei de 150 de euro, precizam ca un drept similar a fost reglementat anterior prin Legea nr. 315/2006, abrogata de Guvernul Boc la data de 03.07.2010. Conform O.U.G. nr. 58/2014, act normativ care sta la baza acordarii subventiei de 150 euro, personalul didactic si didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar si superior beneficiaza de acest drept printr-un proiect european”, se arata in comunicat.
Federatiile sindicale semnatare ale Acordului atrag atentia ca, in conditiile in care invatamantul este prioritate nationala si pentru ca scoala sa nu devina teatrul unor dispute politice, recastigarea drepturilor legitime ale salariatilor din invatamant nu trebuie sa constituie subiect de campanie electorala.