Simptomele Covid s-au schimbat! Care este în prezent cel mai comun semn de boală care la care trebuie să fii atent
Numărul cazurilor de Covid-19 este din nou în creștere, după ce timp de câteva luni lucrurile se mai liniștiseră. Apariția unor noi subvariante, vacanțele și aglomerațiile, precum și eliminarea măsurilor de restricție sunt unele dintre cauzele care au dus, din nou, la răspândirea coronavirusului și la un val șase cât se poate de contagios.
Cu timpul, s-au schimbat și unele dintre simptomele bolii și, mai ales, unele dintre aceste semne au devenit comune în majoritatea cazurilor de infectare. Un studiu făcut pe 17.500 de persoane din Marea Britanie, îmbolnăvite în decurs de o săptămână, a relevat gâtul dureros ca prim simptom observat. Durerile de cap, nasul înfundat și tusea au fost pe locurile următoare. Febra și pierderea mirosului sau a gustului – cele pe care NHS le amintește ca simptome probabile de COVID – au fost mult mai puțin frecvente. Răgușeala, strănutul, oboseala, durerile musculare și amețelile sunt simptome frecvente, de asemenea.
Iată care sunt primele 20 de simptome de COVID, în ordine descrescătoare, conform datelor din studiul Zoe App sunt:
- Durere în gât – 58%
- Dureri de cap – 49%
- Nas înfundat – 40%
- Tuse fără flegmă – 40%
- Secreții nas – 40%
- Tuse cu flegmă – 37%
- Voce răgușită – 35%
- Strănut – 32%
- Oboseala – 27%
- Dureri musculare – 25%
- Amețeli – 18%
- Glandele gâtului umflate – 15%
- Durere oculară – 14%
- Miros modificat – 13%
- Durere în piept – 13%
- Febra – 13%
- Frisoane sau fiori – 12%
- Dificultăți de respirație – 11%
- Dureri de urechi – 11%
- Pierderea mirosului – 10%
Descoperirile arată că simptomele pe care le au oamenii cu COVD s-au schimbat pe măsură ce pandemia a evoluat. Ar putea depinde de modul în care virusul s-a schimbat în timp. De la tulpina originală Wuhan au apărut mai multe variante de COVID, cea mai recentă fiind Omicron. Cercetătorii React-1, de la Imperial College London, spun că pierderea simțului mirosului și a gustului pare a fi mai puțin frecventă la această variantă. În schimb, oamenii raportează mai multe simptome asemănătoare răcelii și gripei. Două subvariante noi ale Omicron cu răspândire rapidă, numite BA.4 și BA.5 au dominat, provocând mai multe infecții noi.
Centaurus, noua variantă a coronavirusului
Varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. Cazurile din Marea Britanie au crescut de atunci brusc – și aparent mai rapid decât cele ale variantei BA.5 extrem de transmisibile, care este prezentă și în India și înlocuiește rapid varianta BA.2 dominantă anterior în multe țări.
Noua variantă a ajuns deja în alte 10 țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania și Canada.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o „variantă în monitorizare” la 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă sau asociată cu o boală mai gravă, dar informațiile sunt încă puține.
VEZI ȘI: EXPLOZIE DE NOI CAZURI DE COVID ÎN ROMÂNIA! CEL MAI MARE NUMĂR ÎNREGISTRAT DIN LUNA MARTIE
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) urmărește îndeaproape evoluția noii variante, iar specialiştii nu ştiu la ce să se mai aştepte. În orice caz, Covidul nu poate fi tratat deocamdată ca o gripă.