Sile Camataru, mai organizat decat un contabil! Tinea lista datornicilor in agenda, pe culori, si lua „TVA” de 10% pe luna!
Potrivit anchetatorilor, in agenda se aflau numele persoanelor care au imprumutat bani de la fratii Camataru, precum si comentariile lui Sile legate de returnarea “TVA-ului” (n.r. – asa numeau fratii Camataru taxa ilegala pe care o percepeau).
Aproape pe fiecare fila a agendei secrete, Sile nota si valoarea axei ilegale pe care o percepea: 10% pe luna din valoarea sumei datorate. Mai mult, ca sa nu se incurce, nuanta cu carioci de diferite culori diversele operatiuni si datorii care trebuiau sa-i fie returnate.
Astfel, potrivit rechizitoriului, unul dintre cei care ar fi imprumutat bani de la ei ar fi fost interlopul Nuredin Beinur. Potrivit notitelor lui Sile, acesta a luat 30.000 de euro in data 20.01.2012, bani pe care nu a mai reusit sa-i returneze nici in data de 20.11.2011, ajungand intre timp, cu tot cu taxa, la o datorie de 65.000 de euro.
Anchetatorii mai arata ca atunci cand vedea ca datornicii nu reusesc sa achite, Sile le facea „reduceri”, cu conditia ca, de atunci inainte, sa nu mai intarzie nici macar o zi cu plata „TVA-ului”.
Altor „clienti” care intrau in incapacitate de plata, Sile le-ar fi facilitat acoperirea imprumutului oferindu-le posibilitatea sa dea la schimb bijuterii, ceasuri sau haine de firma. Astfel, pentru 500 de euro, el ar fi primit la un moment-dat o geaca de piele, dar si un ceas sau un inel.
O alta varianta, folosita doar in cazuri disperate, era ipotecarea locuintelor creditorilor, mai arata anchetatorii. De exemplu, din fotografiile atasate la dosar, se pare ca un anume Trita, dator cu 21.000 de euro plus „TVA”, a ipotecat un apartament pe numele lui Mario Balint, fiul lui Sile Camataru.
La fel si Razvan, un alt datornic, a garantat cu casa din Calea Victoriei ca va plati pana la urma cei 40.000 de euro pe care ii imprumutase.
Tribunalul Bucureşti a decis, sâmbătă, arestarea preventivă a lui Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, precum şi a altor patru persoane în cazul DIICOT privind anihilarea grupărilor infracţionale a Cămătarilor şi Sportivilor. Reţinerea liderilor şi membrilor grupărilor Sportivilor şi Cămătarilor a survenit celor 115 percheziţii şi zeci de audieri de persoane, care au avut loc vineri şi în urma cărora s-au ridicat sume importante de bani, bijuterii, maşini de lux, droguri
Potrivit anchetatorilor, activitatea membrilor grupărilor s-a desfăşurat pe două paliere infracţionale. Astfel, în perioada 2008 – 2012, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, „în scopul asigurării supremaţiei la nivel infracţional în municipiul Bucureşti”, situaţii ce au avut drept consecinţă punerea în primejdie a vieţii şi integrităţii corporale a membrilor grupării, dar şi a altor persoane. De asemenea, membrii celor două clanuri au săvârşit infracţiuni de violenţă, „generatoare de beneficii financiare substanţiale”, în urma recuperării unor împrumuturi de bani daţi cu camătă.
Claudiu Valimareanu