Sigur nu stiai ASTA! Un roman a facut bateria care „tine” 60 de ani! Este expusa la muzeu!
Securistii au luat aceasta decizie pentru ca si-au dat seama ca descoperirea era epocala pentru viitorul energetic al Romaniei si voiau sa o tina la pastrare pana in momentul in care ar fi putut fi pusa in exploatare.
Securistii erau intrigati si de faptul ca doua borcane faceau de zeci de ani ca un electromotor sa functioneze. Nimeni nu stia sa explice exact cum se produce energia, asa ca Ceausescu a decis sa ascunda minunatia.
Au vrut sa fure aurul si platina
Comunistii au vrut sa scoata firele de aur si platina din „borcane”. “In 1979 au venit cei de la Politie si au vrut sa ia foitele de aur si de platina. Cand au vazut ca sunt foarte subtiri si nu e nici o comoara de metale pretioase au decis sa bage Pilele lui Karpen intr-un seif Fichette”, povestea directoarea muzeului „Dimitrie Leonida” din Capitala, Laura Maria Albani.
„Din cele doua recipiente ies doua fire legate de un electromotor. Din pacate electromotorul este deteriorat si doar daca se inlatura vitrina si se trage de un fir, vizitatorul poate observa ca sursa inepuziabila de energie creata de Karpen inca functioneaza si are o tensiune constanta. insa acest lucru se intampla de doua-trei ori pe an”, a explicat directoarea
Dispozitivul este format din electrozi (unul pozitiv si unul negativ) din metale nobile – aur, platina, iridium – care nu sunt atacate de electrolitul in care se gasesc scufundate.
Tensiunea e mica, dar constanta
Karpen a inventat pilele in anii ‘20, dar acestea au fost perfectionate in anii ‘50. Cercetatorii de astazi inca nu stiu exact principiul lor de functionare care contrazice legi fundamentele ale fizicii. Totusi, pilele Karpen furnizeaza curent electric de peste 60 de ani. Energia produse de baterii nu are insa o tensiune mare, ci doar de un volt, astfel ca nu este sigur daca inventia poate fi aplicata in practica.
Si dupa Revolutie, ea a ramas in seif, nu dintr-un motiv ocult ci…din lene, spun cei care lucrau in acea perioada la Muzeul Tehnic, din Parcul Carol, pentru ca era mult prea complicat sa fie montata si expusa intr-o vitrina special amenajata pentru ea. Dupa anii 90, inventia a fost reconditionata si expusa publicului, intr-o vitrina.
(Gabriel Constantinescu)