Magneții de pe frigider dăunează sănătății. Ce poți păți din cauza lor?
Majoritatea persoanelor colecționează magneți de frigider, însă nu mulți știu cât de dăunători pot fi pentru sănătate. Cercetătorii au făcut mai multe studii care au demonstrat de ce nu este bine să punem pe frigider magneții.
Conform studiilor făcute de cercetătorii elvețieni de la Universitatea din Zurich, aceste obiecte care se lipesc pe frigider sau orice alt electrocasnic sunt confecționate din metale care cresc riscul de infarct. Magneții pot face cel mai mare rău persoanelor care au afecțiuni ale inimii preexistente și care au implantat un stimulator cardiac.
Magneții care realizați din neodim-fier-bor, cunoscuți ca magneți de pământuri rare sau neo magneți, strălucitori, de regulă de culoare argintie, sunt cei mai periculoși. Pe de altă parte, cei obișnuiți, de culoare gri mată sunt mai puțin dăunători datorită rezistenței magnetice redusă.
Oamenii care au un stimulator cardiac și care se apropie la mai puțin de 3 centimetri de un astfel de magnet, pot face infarct. Deoarece, acestora le crește riscul de a da peste cap mecanismul stimulatorului cardiac.
Cercetătorii au testat efectul magneților de neodim, de 8 grame, pe 70 de pacienți cu probleme de inimă, 41 dintre ei având stimulatoare cardiace și 29 cu defibrilatoare cardioverter implantabile. Magneții mici au interferat cu toate dispozitivele pacienților, indiferent de tipul lor, atunci când se aflau la o distanță de maxim 3 centimetri.
Deși dispozitivele au funcționat din nou în mod normal după ce magnetul a fost îndepărtat, cercetătorii au avertizat că ar putea apărea daune permanente prin expunerea prelungită, un exemplu fiind purtarea pentru o perioadă mai lungă de timp a unei insigne magnetice.
De asemenea, oamenii de știință au spus că magneții mai mari de neodim ar putea provoca interferențe la distanțe și mai mari de 3 centimetri, scrie news.bbc.co.uk.
Din păcate, nu doar acești magneții de frigider pot avea efecte negative asupra organismului, ba chiar și insignele magnetice sau telefonul mobil. La realizarea acestora se folosește același tip de metal prețios.
VEZI ȘI: VACCINUL VIITORULUI: FĂRĂ ACE! VEȘTI BUNE DE LA CERCETĂTORI