Toate gospodinele folosesc zaharul vanilat la prăjituri, fără să bage de seamă când cumpără pliculeţele. Există însă şi zahărul vanilinat, care este însă total diferit!
Puţină lume cunoaşte diferenţele între cele două, cert este însî că unul din ele este un produs chimic, nociv pentru organism! Zahărul vanilat este obţinut din extractul de vanilie, iar zahărul vanilinat din vanilină.
Aşadar, zahărul vanilat este obţinut din batoanele de vanilie, deci este un produs natural. Culturi de vanilie se găsesc în Madagascar sau Tahiti, acestea fiind cele mai recunosucte ţări la nivel mondial producătoare de mult adoratul îndulcitor. Batoanele se lasă la soare, după care la uscat, moment în care aroma începe să se intensifice în beţişorul parfumat.
Vanilia naturală este un bun afrodisiac şi conţine foarte multă vitamina B, ajută la eliberarea de stres şi binedispune, determinând producerea hormonilor responsabili cu starea de bine: endorfinele. Vanilia este adăugată la zahărul normal şi astfel se obţine conţinutul pliculeţelor care dau un gust aromat prăjiturii.
În schimb, zahărul obţinut din vanilină nu are aceleaşi proprietăţi benefice. Vanilina este un produs sintetic, obţinut prin procesare în fabrică. Mai este numit şi ”imitaţie de vanilie” sau ”aromă de vanilie”. Nu există niciun motiv logic pentru care să îl cumpăraţi!
Este preparat din zahăr, sirop de porumb şi alţi îndulcitori similari, foarte ieftini şi toxici. În concluzie, zahărul vanilinat are gust de vanilie, însă nu are nicio legătură cu ea!
(Gabriel Niculescu)