Înmormântarea oamenilor care au fost răpuși de noul coronavirus este un proces strict și extrem de dureros pentru rude. La ceremonie au voie să participe doar câteva persoane, iar coșciugul este transportat direct la cimitir, nu acasă sau în capelă pentru priveghi, așa cum e tradiția creștină. Un bărbat din Cluj a lansat acuzații dure la adresa autorităților, după ce mama sa a pierdut lupta la viață în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2. El a susținut că femeia a fost pusă în sicriu dezbrăcată și e convins că la fel s-a întâmplat cu toți “morții de COVID-19”.
Persoanele care au decedat după ce au contractat noul coronavirus sunt înmormântate cu sicriul închis, iar rudelor și prietenilor le este interzis să ridice capacul. Nimeni nu știe ce se ascunde sub capacul sicriului, pentru că, spun autoritățile, riscul de infectare rămâne ridicat chiar și după moartea pacinetului. În Cluj-Napoca a izbucnit însă un scandal, după ce o femeie de 65 de ani a murit în Spitalul de Boli Infecțioase. Fiul său a mărturisit că aceasta a fost băgată într-un sac de morgă și, ulterior, în sicriu, complet dezbrăcată. Se pare că atunci când a cerut explicații medicilor, ei i-au spus că acesta este protocolul de la Ministerul Sănătății, respectiv că morții de COVID-19 nu se îmbracă.
“(…). Dar dezamăgirea, tristețea și disperarea au atins limite greu de suportat – când am dus hainele mamei să fie îmbrăcată cu un costum drag ei, să fie încălțată cu pantofi, personalul, autopsierul și doctorița epidemiolog care supraveghea predarea corpului mamei, au refuzat categoric, neputând fi înduplecați, afirmând și susținând că așa e protocolul de la Ministerul Sănătăății de la ISU, de la Arafat – ca în cazurile de deces de virus COVID, morții nu se îmbracă. Mama, biata mama era dezbracată complet si-asa … au tras fermoarul sacului cu fund dublu și-au pus capacul sicriului peste ceea ce era – trupul și zambetul trist al mamei mele”, a declarat Ovidiu Marian Nagy, relatează jurnaliștii de la stiridecluj.ro.
Bărbatul a mai povestit cu tristețe în glas: “(…). Când am scos trupul mamei, au chemat și un echipaj de la jandarmerie care să se asigure ca nu vor fii incidente. Aceasta e procedura, personalul medical vrea să se asigure că nu sunt incidente, discuții, și alte evenimente generate de rude, de aparținători când ridică trupurile celor dragi de la morga spitalului. Jandarmeria a plecat după ce am luat trupul mamei”, potrivit sursei citate.
Statisticile făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică arată că până ieri, 20 decembrie, numărul deceselor de SARS-CoV-2 în România ajunsese la 14.394, iar bilanul infectărilor la 591.294 de oameni.
Sursa foto simbol: pixabay.com/ro