Indicatorul din imagine creează multe probleme șoferilor! Sunt mulți conducători auto care nu l-au întâlnit niciodată, ori nu știu ce semnifică. Ce reprezintă, de fapt, acest semn.
Fie că ești șofer, fie îți dorești să obții permisul de conducere, cunoașterea semnelor de circulație este obligatorie. Indicatorul din imagine nu este întâlnit frecvent pe drumurile publice, însă, toți șoferii trebuie să știe semnificația acestuia.
Astfel, în imaginea de mai sus este un indicator ce se instalează pe sectoarele de drum unde se execută lucrări pe partea carosabilă, semnalizând o denivelare față de banda alăturată. Prin urmare, dacă întâlniți acest indicator este important să reduceți viteza și să sporiți atenția la drum.
Deși numărul celor care nu au fost opriți de Poliție este foarte mic, puțini sunt cei care își cunosc drepturile și obligațiile atunci când trag pe dreapta la semnalul agenților rutieri.
Iată câteva repere care să te ajute şi, să poţi acţiona potrivit legii, atunci când îţi sunt încălcate drepturile.
1. Agentul trebuie să se prezinte (n.r. ai dreptul să-i ceri legitimația, și, agentul obligația să o arate).
2. Să îţi spună motivul opririi.
3. Dacă este filtru, ai dreptul să ceri ordinul de serviciu în care trebuie să se regăsească data și între ce ore au voie să facă filtru, străzile pe care acționează şi numele persoanelor care participă din echipaj.
CITEŞTE ŞI: ATENȚIE, O NOUĂ ÎNȘELĂTORIE CIRCULĂ ÎN MEDIUL ONLINE! POLIȚIA ROMÂNĂ AVERTIZEAZĂ: ”BANII NU CAD DIN CER!”
4. Actele se cer pe un motiv (legea nu mai permite să se oprească mașini și apoi să se caute motive de amendă).
5. La oprire, se comunica șoferului motivul și nu poți fi sancționat decât pe acel motiv.
6. La amenda ai doua locuri unde semnezi: unul prin care recunoști fapta și al doilea că iei la cunoștință faptul că ai primit amenda, deci, puteți sa semnați ca luați la cunoștința amenda, dar sa nu recunoașteți fapta, și să-l convocați la tribunal sub asistenta juridică pe poliţist.