Poveste incredibila marca Mihai Stoichita. Cum au reusit antrenorii romani sa “bea un sprit” in Kuweit, tara in care consumul de alcool este interzis. “Secunzii” lui “Lippi” au improvizat o mica “distilerie”, chiar in apartamentul primit de la club.
In ultimii ani, principala piata de export pentru antrenorii romani sunt formatiile din tarile arabe. O destinatie foarte rentabila din punct de vedere financiar, insa considerata de multi dintre specialisti un pas inapoi din punct de vedere profesional. Pentru multi dintre antrenorii romani care au ales sa antreneze la arabi, principala problema a fost legata de adaptarea la viata din zona, una cu multe reguli stricte, total diferita de ceea ce se intampla in Europa.
De multe ori, tehnicienii romani care au lucrat la arabi au povestit unele episoade de care au avut parte in tarile arabe.
CANCAN.RO a aflat o noua intamplare care i-a avut ca eroi pe trei dintre tehnicienii care, pana de curand, au lucrat in tarile arabe.
Este vorba de Mihai Stoichita, cel care a fost la carma formatiei Al Salmiya, din Kuweit. Alaturi de cel poreclit “Lippi”, la acesta echipa au mai lucrat fostii rapidisti Leontin Toader si Fane Tara. Cum in tarile arabe consumul de alcool este interzis cu desavarsire, cei trei romani au fost nevoiti sa fenteze acest embargo, iar pentru a-si potoli pofta au gasit o metoda la care putini s-ar fi gandit. “Dupa victorii mai simteam si noi nevoia sa ne cinstim cu un sprit. Se gasea vin, insa fara alcool, asa ca a trebuit sa ne descurcam”, isi incepe povestirea Mihai Stoichita.
Zis si facut, astfel ca romanii au improvizat, chiar in apartamentul pe care l-au primit de la club, un “mecanism” prin care au facut vin, un fel de distilerie. “Am primit un apartament frumos, spatios. Acolo, Toader si cu Tara au montat niste butoaie, cu un furtun, cu nu stiu ce alte acareturi. Nu cunosc exact ce au facut ei acolo, prin fermentare, nu ma pricep foarte bine, insa aveam vin. Si alb si rosu! Si stiti ceva domnule; Era si bun!”, a dezvaluit “Lippi”.
Vin din smochine
Mihai Stoichita isi aminteste ca pentru obtinerea licorii magice, colegii lui foloseau, uneori, smochinele. “Faceau si din smochine. Nu era o inventie a noastra, cred ca era vorba despre un proces mostenit de la cei care au trecut pe acolo inaintea noastra. Noi romanii ne descurcam, asa cum se descurca si altii”, a povestit Stoichita.
CITESTE SI:
Balaci: “Prefer sa nu comentez astfel de lucruri”
Mihai Stoichita a fost extrem de transparent pe marginea acestui subiect. CANCAN.RO a contactat si alti antrenori care in trecut au lucrat in tarile arabe, insa acestia nu au dorit sa comenteze subiectul. “Eu nu am facut vin in casa, eu am antrenat camile, asa cum s-a spus. Vorbiti cu cei mai tineri, cei care au mers de curand acolo. A trecut mult timp si nu imi mai aduc aminte de acea perioada. Declaratiile mele pot si interpretate. Prefer sa nu comentez” , a spus Ilie Balaci, unul dintre primii tehnicieni care au lucrat in tarile arabe.