Si-a facut cofetarie acasa
MANDRU. Ioan Gui se lauda cu masinariile sale, care oricand pot scoate prajituri delicioase Aradeanul Ioan Gui a iesit la pensie, dar nu poate sa renunte la pasiunea de-o viata, cofetaria. Asa ca maestrul si-a amenajat acasa un veritabil atelier, dotat ca la carte, ca sa nu uite meseria. Dan Cristian Casa aradeanului este, cu siguranta, unica. Pe langa masini de facut dulciuri din orase europene cu traditie in domeniu, care sunt perfect functionale, pot fi admirate si piese ante si postbelice din patrimoniul dulce al Aradului. Amenajarea atelierului, care i-a transformat practic casa intr-un muzeu, a durat doi ani, dar sotia este incantata de rezultate pentru ca a scapat definitiv de pregatirea dulciurilor. „Sunt mandra ca sotul a amenajat acest muzeu, care reprezinta pentru el foarte mult”, a spus Ana Gui, sotia maestrului. „Avem masini de inghetata, de bomboane si de mac, apoi masini de martipan si ciocolata fina, toate functionale”, a povestit maestrul, care ne-a facut o demonstratie. Casa lui gazduieste cateva mii de obiecte folosite in cofetarie, fiecare cu povestea sa. O poza cu 17 cofetari si proprietari de cofetarii interbelice, care le-au facut, zeci de ani, viata mai dulce aradenilor, este expusa la loc de cinste. Ioan Gui duce dorul dulciurilor de calitate, de demult, care erau mult mai bune decat cele din ziua de azi, pline de E-uri. Vecinii se bucura si ei din plin de talentul lui Ioan Gui si sunt primii cand e vorba sa deguste o prajitura. „Am mancat dulciurile facute de vecinul nostru, e ceva deosebit, cam greu sa gasesti asa ceva in ziua de azi”, a spus Gheorghe Mateas. Cine are pofta de un dulce poate trece oricand pragul casei lui Ioan Gui, fie ca este un turist curios sau cofetar.