Nea Costica din Ocna de Fier este deja o legenda printre specialistii in mineralogie. La cei 85 de ani ai sai stie totul despre florile de mina, iar colectia sa impresionanta a fost vizitata chiar de sefi de state.
Casa lui Constantin are mereu oaspeti, nu numai romani ci chiar studenti din Europa si America. Toti vin sa vada colectia sa de pietre semipretioase. „Prima floare de mina am primit-o de la bunicul meu, care era miner la mina „Simon Iuda” din Dognecea” povesteste Gruiescu. Pentru ca a adunat atat de multe flori de mina, la un moment dat nu i-au mai incaput acasa, asa ca a inceput sa faca donatii. „Am sali Constantin Gruiescu cu minerale donate de mine la Timisoara, la cele doua universitati, la Universitatea din Resita, la Iasi, i-am donat chiar actualului patriarh, am donat o colectie in Franta, la Cannes” povesteste Nea Costica.
Vizitat de presedinti
In timpul unei vizite a Reginei Beatrix a Olandei la Timisoara, Constantin Gruiescu a fost rugat sa organizeze o expozitie de flori de mina Reginei, chiar la Prefectura din Timisoara. Regina isi rezervase numai trei minute pentru a vizita colectia. „Am intrat numai eu cu ea si translatorul. Cum aveam doar trei minute i-am spus: Majestate ati venit in Romania sa ajutati Timisoara din cea mai frumoasa tara europeana, }ara Lalelelor. In onoarea dumneavoastra am pregatit un buchet de flori din subteranul pamantului banatean!” povesteste Constantin Gruiescu. Cand a vazut cuarturile si frumusetile expuse, regina a zabovit o ora si jumatate alaturi de Nea Costica si colectia sa. „I-am facut cadou un cuart roz, care e si acum in palatul sau, iar regina mi-a trimis apoi o fotografie cu majestatea sa si printul, pusa intr-o rama cu insemnele regale”, povesteste el. De asemenea, a primit invitatia de a o vizita la Palatul Regal, ceea ce Nea Costica spune ca va face, poate chiar anul acesta.
Ametist urias din Brazilia
Sunt zeci de ani de cand are expozitia, adunand 18 volume cu semnaturi in Cartea de Onoare. I-au trecut pragul sefi de stat din Yugoslavia, Croatia, Olanda, dar spune ca primul care i-a trecut pragul a fost Emil Constantinescu, care i-a vizitat colectia inca de pe cand era student la geologie. „Am fost si decorat cu Ordinul „Crucea Nationala” pentru Serviciul Credincios” povesteste el.Printre mineralele adunate, nea Costica are multe pietre de mare pret, cristale cu calitati energetice, ametiste, cuarturi. „Inotatoarea Luminita Dobrescu venea la mine inainte de fiecare competitie. Am un cristal a carei raza a fost masurata la sapte metri. Luminita venea mereu si a ajuns campioana olimpica”. Acum, Nea Costica se lauda cu ultima achizitie, un ametist urias adus din Brazilia si un citrin la fel de mare si de valoros.