Tudor Chirilă a fost întrebat de prietenii lui virtuali de ce nu a apărut în videoclipul trupei Taxi, „Despre smerenie”. Acesta a explicat pe o reţea de socializare care sunt motivele lui şi şi-a adus aminte de un incident pe care l-a avut după un concert.
Tudor Chirilă a făcut o mărturisire neaşteptată pe Facebook. Artistul susţine că anul trecut, după un concert, moderatorii Mihai Morar şi Daniel Buzdugan l-au atacat în public, deoarece a avut o opinie diferită referitoare la o biserică. Se pare că moderatorii au sugerat că artistul e anticreştin.
”Am văzut că în tabloide s-au preluat răspunsurile pe care le-am dat câtorva fani cu privire la „absenţa” mea din clipul trupei Taxi. Asta la o postare fără nicio legătură cu subiectul. Aceste răspunsuri punctuale au fost răstălmăcite şi transformate prin manipulare într-o opinie (???) a mea vis-a-vis de piesa Taxi. Iată ce am (cu adevărat) de spus: 1) Nu mă interesează sub nicio formă dezbaterea stârnită de acest cântec şi nici subiectul cântecului sau identificarea lui. 2) Nu obişnuiesc să comentez public creaţiile colegilor mei de breaslă. 3) Cred că orice artist/om are un drept inalienabil la opinie.
În altă ordine de idei am să vă povestesc pe scurt un episod de la un concert pe care l-am susţinut anul trecut la Baia Mare. Eram pe scenă în faţa câtorva mii de oameni. Şi le-am spus oamenilor că nu înţeleg cum în ţinutul bisericilor de lemn a fost posibilă iniţierea unei construcţii groteşti cum este Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare. Le-am spus oamenilor că este o perspectivă urâtă când intri în oraş şi le-am mai spus că s-ar fi putut investi banii mai înţelept, într-un spital sau în şcoli, pentru că, slavă Domnului, Maramureşul are multele şi superbele lui biserici de lemn. Publicul a aplaudat. După ce am coborât de pe scenă, prezentatorii Buzdugan şi Morar au urcat şi m-au atacat îndemnând publicul să mă apostrofeze strigându-mi „ruşine” sau că este inadmisibil să „mă iau” de catedrala oraşului sau sugerând, pur şi simplu că sunt anticreştin. Am presupus că a fost o „comandă” venită de la organizare. Mă rog, dacă nu a fost aşa, mi se pare şi mai grav.
Ideea este că mi-am exercitat un drept la opinie după care doi colegi de breaslă au ales să mă „pună la punct” şi să cheme şi publicul băimărean (Morar e din Baia Mare) să facă asta. Mai mult, au încercat să inducă ideea penibilă că detest, de fapt, oraşul Baia Mare. L-am sunat pe Morar să lămurim problema, nu a răspuns. I-am trimis apoi un sms, dar nici atunci nu mi-a răspuns. Mi s-a părut trist că nu am fost în stare (doi oameni care lucrează şi în media) să nu putem să comunicăm bărăbăteşte şi să tranşăm subiectul.
De ce am scris acum despre acest episod şi nu atunci? În strânsă legătură cu punctul 3 de mai sus. Pentru că acum, mai mult decât oricând, simt că societatea noastră începe să aibă probleme cu respectul unui drept elementar, pe care fiecare dintre noi ni-l dorim, la rândul nostru, respectat, dar foarte puţini alegem să îl respectăm celorlalţi”, a scris Tudor Chirilă pe Facebook.