Vladimir Drăghia a publicat în urmă cu doi ani o carte de poezii cu titlul „Dragoste n-are plural“. Cu ceva mai mulţi ani înainte, şi-a făcut apariţia în emisiunea „Burlacul“, care i-a mai săltat rangul într-ale popularităţii.
Faza e că „dragoste“, la fel ca „bicicletă“ şi ca multe alte cuvinte de care Vladimir se foloseşte, are plural. Pluralul e „dragoste“. O dragoste, două dragoste. O bicicletă, două biciclete; o poezie, două poezii; un burlac, doi burlaci – cam aşa funcţionează pluralul, iar lista poate continua la nesfârşit.
Concret, povesta stă în felul următor: Vladimir cunoscut şi drept fostul „burlăcel“, este fără doar şi poate un poet neînţeles. Ne permitem să mergem atât de departe, încât să spunem că nici cu Dicţionarul Explicativ al Limbii Române nu s-a putut înţelege omeneşte, aşa cum se cuvine.
În timp ce DEX-ul zice că „dragoste“ are plural (un plural, două pluraluri), burlacul Vladimir susţine contrariul (un contrariu, două contrarii). În fotografiile pe care vi le prezentăm, Vladimir Drăghici este împreună cu o bicicletă. Bicicleta este de genul feminin şi, da, are plural. Nu ne este foarte greu să ne imaginăm ce este în mintea şi în sufletul lui Vladimir.
„Oamenii sunt făcuţi să doarmă câte doi“, spune poetul Drăghia în volumul „Dragoste n-are plural“, dar nu ne spune dacă şi bicicletele sunt făcute să doarmă câte două, sau dacă oamenii şi bicicletele pot dormi împreună, preferabil în pat.
„Dacă mă întrebi pe mine“, spune poetul în acelaşi volum, „ei bine, dragostea începe atunci când se înfăptuieşte lingureala“. Dacă nu aţi înţeles faza cu lingureala, nu e nicio problemă, ne lămureşte imediat însuşi poetul Drăghia: „Lingureala vine de la linguriţe şi este un fel de «te iubesc», dar mai profund“.
Lingureala, mai exact, este „îmbrăţişarea aia perfectă în care ştii că ai ajuns abia după două-trei-mini-potriveli-din-fund“. Superb! Foarte superb!
Răzvan Sava