Dezvăluirile acestea vor isca un scandal naţional. Ele sunt VIP-urile care au ”dispărut” suspect de pe listele Fiscului
Salam făcea evaziune în direct la TV în timp ce Fiscul îi trăgea de urechi pe români
În timp ce pe toate televiziunile erau rostogolite numele celor de pe aşa-numita ”listă a ruşinii”, adică românii care au datorii către stat, pe Antena Stars era un concert al lui Florin Salam. Doar în cele câteva minute în care ne-am uitat noi manelistul a primit un salariu mediu (lunar) pe economie.
Am făcut ochii mari şi, dacă tot îi aveam aşa, am zis să mai parcurgem o dată lista datornicilor la Fisc. Ghiciţi ce meserie nu este reprezentată absolut deloc pe acea listă? Exact! Nici un manelist, cât vezi cu ochii, în ciuda faptului că lista conţine aproape 200.000 de nume.
Culmea e că în topul listei ruşinii apar chiar doi cântăreţi: Antonia şi Alex Velea. Vezi, Alex, frăţică, dacă ţi-a plăcut hip-hoapele? Păi, nu-ţi şedea ţie mai bine acum să baţi la un ţambal, în spatele lui (să zicem) Vali Vijelie? În fond, etnia te ajuta.
Boc şi Doroş se jură că maneliştii fură, dar nu i-au prins cu raţa-n gură
Primul premier care a pus problema şi chiar a încercat impozitarea maneliştilor a fost Emil Boc, în anul 2010. Doar că Guvernul s-a lovit la vremea respectivă nu doar de dificultăţi în controlarea sumelor primite de manelişti la ”prestaţii”, ci şi de o revoltă autentică a maneliştilor şi a fanilor lor. Rând pe rând, Sorinel Puştiu, Liviu Guţă, Nicolae Guţă şi Dan Bursuc au protestat furibund faţă de intenţiile lui Boc. Timid, cum îl ştim, guvernul s-a retras, şi Fiscul odată cu el.
Noul şef al Fiscului, Dragoş Doroş, a promis chiar luna trecută, într-un interviu la B1, că Fiscul va impozita şi veniturile maneliştilor. Acesta a explicat că, din moment ce e imposibil să urmăreşti cu exactitate veniturile propriu-zise, deoarece majoritatea acestora se fac la concerte, sub formă de cash, statul are dreptul să execute impozitarea prin aşa-numitele ”controale indirecte”. Adică te uiţi la ce cheltuieli are un om, nu la ce încasări, pentru că teoretic toţi maneliştii sunt şomeri, dar practic au maşini şi case mai scumpe decât ale celor mai de succes afacerişti.
Din păcate, din verificările noastre, Doroş nu s-a ţinut, până acum, de cuvânt. Şi i-a iertat iarăşi pe manelişti, făcându-i în schimb de râs pe alţi 187.000 de români care au restanţe la stat. Mai grav, se pare că mulţi dintre aceştia îşi plătiseră de fapt impozitele (cazul Elenei Băsescu sau al lui Cătălin Predoiu), dar încă figurau pe lista datornicilor dintr-o eroare de sistem.
Se vede treaba că, uneori, unde e lege e şi tocmeală. Mai ales când e vorba de legea maneliştilor. Şi când spunem asta nu ne referim neapărat la cântăreţii de manele.
Ana Manole