Mirela Vaida, mărturisiri în premieră, printre multe lacrimi: ”Nu le-am spus niciodată!”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Sfinții Constantin și Elena. Cele mai importante tradiții și superstiții

Sfinții Constantin și Elena. Cele mai importante tradiții și superstiții

De: Cristian Lisandru 21/05/2019 | 08:10
Sfinții Constantin și Elena. Cele mai importante tradiții și superstiții
Sfinții Constantin și Elena. Cele mai importante tradiții și superstiții

Credincioșii ortodocși îi serbează, astăzi, pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, datorită cărora creştinismul a devenit religie permisă. Jertfele sângeroase au fost interzise, iar duminica a fost stabilită zi de odihnă în Imperiul Roman. Perioada în care au domnit a rămas cunoscută ca „Epoca de Aur”.

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (27 februarie 272 – 22 mai 337), cunoscut ca Sfântul Constantin cel Mare, a fost împărat roman, proclamat Augustus de către trupele sale în data de 25 iulie 306. Istoricii bisericeşti Eusebiu de Cezareea şi Lactanţiu afirmă că – înaintea luptei de la Pons Milvius (Podul Vulturului), din 28 octombrie 312, contra lui Maxenţiu –  Constantin a văzut pe cer, ziua, o cruce luminoasă deasupra soarelui, cu inscripţia „prin acest semn vei învinge”. Noaptea, în vis, i s-a arătat Mântuitorul, cerându-i să pună pe steagurile armatei sale crucea creştină, ca semn protector în lupte. Constantin a câştigat bătălia, iar dovadă a credinţei sale în ajutorul divin este inscripţia de pe Arcul lui Constantin din Roma, păstrată până astăzi, prin care el mărturiseşte că a câştigat lupta „prin inspiraţie divină”.

În ianuarie 313, împăratul Constantin cel Mare a emis Edictul de la Milan, iar creştinismul a devenit „religie permisă”, alături de alte religii din imperiu. El ia, totodată, măsuri în favoarea Bisericii creştine, înlătură din legile penale pedepsele contrare creştinismului, îmbunătăţeşte tratamentul în închisori, uşurează eliberarea sclavilor, acordând episcopilor şi preoţilor dreptul de a-i declara liberi în biserici. A protejat prin lege pe săraci, orfani şi văduve, modifică legislaţia privind căsătoria, îngreunând divorţul şi pedepsind adulterul.

Citește și: SFINȚII CONSTANTIN ȘI ELENA. CELE MAI FRUMOASE MESAJE ȘI FELICITĂRI

Sfinții Constantin și Elena. Monedă cu monograme creștine

De asemenea, împăratul Constantin a atribuit Bisericii creştine casele imperiale de judecată (basilikos oikia), care vor purta în continuare numele de bazilici. Încă din anul 317, el a început să bată monedă cu monograme creştine.

Împăratul Constantin cel Mare a declarat duminica – în anul 321 -, sărbătoarea săptămânală a creştinilor, drept zi de odihnă în imperiu, zi în care şi soldaţii asistau la slujbă.

Împăratul şi familia sa au sprijinit repararea bisericilor, dar au ajutat şi la construirea altora mai mari şi mai frumoase la Ierusalim, Roma, Antiohia, Nicomidia, Tyr etc. Totodată, împăratul Constantin cel Mare a construit o nouă capitală – inaugurată la 11 mai 330 -, transformând oraşul Bizantium în oraşul Constantinopol, care timp de o mie de ani va fi capitala creştină a Imperiului Roman. Aici a construit numeroase lăcaşuri de cult, printre care Biserica Sfinţiilor Apostoli.

Din dorinţa de a ajuta Biserica, a convocat Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, împotriva ereziei lui Arie. Sub influenţa Sfântului Atanasie cel Mare, Sinodul a proclamat învăţătura ortodoxă despre dumnezeirea Fiului care este „Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut” (Simbolul credinţei sau Crezul).

Sfântul Constantin cel Mare a murit în Duminica Rusaliilor, la 22 mai 337, şi a fost înmormântat în Biserica Sfinţii Apostoli din Constantinopol, ctitoria sa.

Citește și: FELICITĂRI DE SFINȚII CONSTANTIN ȘI ELENA. MESAJE ȘI URĂRI DE LA MULTI ANI!

Sfinții Constantin și Elena. Sfânta Împărăteasă Elena

Originară, probabil, din Drepanum (numit după aceea Helenopolis), din Golful Nicomidia, se presupune că era fiica unui hangiu. O legendă ulterioară, menţionată de Geoffrey of Monmouth, spune că era fiica regelui Coel, care a căsătorit-o cu Constantius Chlorus I pentru a evita războaiele dintre britanici şi Roma. Constantius Chlorus a divorţat de ea, în jurul anului 292, pentru a se căsători cu fiica vitregă a lui Maximian, Teodora. Constantin, fiul Elenei, a devenit apoi împărat al Imperiului Roman şi, ca urmare a ascensiunii acestuia, ea a devenit o prezenţă importantă la curtea imperială.

Potrivit istoricului Eusebiu, Sfânta Elena a primit botezul în anul 313. Sfânta împărăteasă a fost o creştină foarte evlavioasă sprijinind ridicarea a numeroase lăcaşuri de cult, printre care Biserica Învierii Domnului zidită lângă Sfântul Mormânt, biserica din Ghetsimani, precum şi alte 18 lăcaşuri de cult. De asemenea, Sfânta Elena a mers la Ierusalim, unde a găsit crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Sfânta Cruce a fost înălţatăîn văzul poporului creştin de episcopul cetăţii Ierusalimului, Macarie I, la 14 septembrie 326. Sfânta Împărăteasă Elena a murit la Roma, în anul 327.

Sfinții Constantin și Elena. Tradiții și superstiții

În ziua de 21 mai, în calendarul popular este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constandinu Puilor sau Constantin Graur. Se crede că în această zi, păsările îşi învaţă puii să zboare.

Ziua de Constandinu Puilor era ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul. În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă.

Totodată, este ziua în care păstorii hotărăsc cine va fi baci, unde se vor face stânele şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului. Se măsoară şi se înseamnă pe răboj laptele de la oile fiecăruia.

Pentru apărarea de forţele malefice, ţăranii stăteau în jurul unui foc. Prin fumul de la acest foc erau trecute şi oile, ca să fie ferite de rele, pe timpul cât vor sta singure, la stână.

În ziua Sfinţilor Constantin şi Elena este bine să nu se lucreze, pentru ca holdele şi strugurii să nu fie distruşi. Până în 21 mai trebuie să fie semănate porumbul, ovăzul şi meiul, potrivit tradiţiei populare.

În ziua praznicului, pentru ca voia bună să se adune în familie, tradiția spune că trebuie să fie aduse în casă măcar trei fire de bujori îmbobociţi. De asemenea, în popor se crede că unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori, flori de lămâiţă, pâine şi dulciuri preparate în casă. Pentru ca duhurile rele să nu ia sporul laptelui, se mai păstrează datina „sperietoarea vrăjitoarelor”. În mediul rural, membrii familiei se adună în mijlocul gospodăriei, în jurul unui vas cu lapte. Cu toţii, cu mic, cu mare, vor bate cu linguri noi de lemn în vasele în care se fierbe laptele de obicei, strigând pentru a speria vrăjitoarele care le-ar putea fura laptele.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Șocant: ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus după ce a căzut cu capul pe masă: „Mă…”
Șocant: ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus după ce a căzut cu...
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit să mor.” Declarații halucinante ale omului de afaceri în podcastul lui Bursucu cu câteva zile înainte să moară!
Unde va fi înmormântat Silviu Prigoană? „La etajul doi mă duc, sub tata! Sunt pregătit...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu a fost primită
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare, am fi fost în Ucraina și i-am fi dat afară”
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
Câți ucraineni vor să renunțe la bucăți din țara lor în schimbul păcii cu Putin. Ce arată un sondaj
Câți ucraineni vor să renunțe la bucăți din țara lor în schimbul păcii cu Putin....
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Ce spunea Silviu Prigoană despre moarte în ultimul interviu: „Infarctul nu se face așa.. E legat de o boală, de ceva”
Ce spunea Silviu Prigoană despre moarte în ultimul interviu: „Infarctul nu se face așa.. E...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca o premoniție.”
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Adriana Bahmuțeanu a ajuns în fața vilei lui Silviu Prigoană și a sunat direct la poliție! Jurnalista nu-și poate lua copiii. Minorii și-au schimbat brusc atitudinea față de mama lor: „Îmi vorbesc foarte ciudat”
Adriana Bahmuțeanu a ajuns în fața vilei lui Silviu Prigoană și a sunat direct la...
Lanţul de erori care a dus la moartea tragică a lui Andrei. A fost consultat de şase medici, dar niciunul n-a vrut să-l opereze
Lanţul de erori care a dus la moartea tragică a lui Andrei. A fost consultat...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și facă cruce: – D-apăi...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Black Friday la Dedeman: 3 Smart TV-uri cu reduceri ce nu trebuie ratate
Black Friday la Dedeman: 3 Smart TV-uri cu reduceri ce nu trebuie ratate
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Ultima dorință a lui Silviu Prigoană nu va fi îndeplinită! Gabriela Lucuțar, nevoită să semneze contract de confidențialitate pentru a pregăti înmormântarea: „Vor să-l înmormânteze în...”
Ultima dorință a lui Silviu Prigoană nu va fi îndeplinită! Gabriela Lucuțar, nevoită să semneze...
Se deschide o nouă fabrică unică în România. Cele mai puternice țări din lume au deja așa ceva
Se deschide o nouă fabrică unică în România. Cele mai puternice țări din lume au...
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar...
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Câştigători Asia Express 2024, a ieşit scandal mare. Zeul Roşu a fost nemilos, detaliul care a decis echipa învingătoare într-o zi de 13
Câştigători Asia Express 2024, a ieşit scandal mare. Zeul Roşu a fost nemilos, detaliul care...
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Studiu: Alimentul care consumat zilnic reduce riscul de demenţă cu 16%
Studiu: Alimentul care consumat zilnic reduce riscul de demenţă cu 16%
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când...
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Marea finală Asia Express 2024 LIVE VIDEO | Cine a câștigat premiul de 30.000 de euro de la Antena 1
Marea finală Asia Express 2024 LIVE VIDEO | Cine a câștigat premiul de 30.000 de...
Pensia umilitoare pe care o primeşte de statul român marele rival al lui Gigi Becali: Mi-am rupt picioarele, asta este
Pensia umilitoare pe care o primeşte de statul român marele rival al lui Gigi Becali:...
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a murit. Adriana Bahmuțeanu a mers imediat la ei
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a...
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au arătat cămara cu provizii de iarnă. Polemică aprinsă în rândul internauților pe tema bidoanelor de plastic în care țin țuica
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au arătat cămara cu provizii de iarnă. Polemică aprinsă în...
Lidl bagă la ofertă trei produse pe care foarte mulți români îl caută. Sunt la raft de joi, 14 noiembrie, au un preț excelent și se vor vinde repede
Lidl bagă la ofertă trei produse pe care foarte mulți români îl caută. Sunt la...
Ele sunt cele 4 zodii care vor da lovitura până pe 27 noiembrie. Intră sub protecția astrelor și le așteaptă lucruri minunate
Ele sunt cele 4 zodii care vor da lovitura până pe 27 noiembrie. Intră sub...
Detalii cutremurătoare despre Silviu Prigoană. Omul de afaceri și-ar fi prevestit moartea. Ce a spus în urmă cu câteva zile: „Regret enorm că nu l-am chemat”
Detalii cutremurătoare despre Silviu Prigoană. Omul de afaceri și-ar fi prevestit moartea. Ce a spus...
×