Juratul de la "Arena leilor", DRAGOȘ ANASTASIU, despre cum să obții 1.000.000 €
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Sfinții 40 de Mucenici. Tradiții și obiceiuri

Sfinții 40 de Mucenici. Tradiții și obiceiuri

De: Cristian Lisandru 08/03/2019 | 17:39
Sfinții 40 de Mucenici. Tradiții și obiceiuri
Sfinții 40 de Mucenici. Tradiții și obiceiuri

Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc sâmbătă pe Sfinţii 40 de Mucenici, soldaţi romani care pentru credinţa lor au fost omorâţi în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola, 9 martie fiind şi ziua în care s-a păstrat tradiţia de a se prepara şi împărţi mucenici copţi sau fierţi.

Sfinţii 40 de Mucenici au pătimit în oraşul Sevastia din Armenia, în vremea împăratului roman Licinius (307-323). Cei 40 de mucenici, originari din Capadocia (Asia Mică), erau ostaşi în Legiunea a XII-a Fulminata, staţionată la Melitene (Armenia) şi condusă de guvernatorul Agricola. Împăratul Licinius, după ce, în anul 313, a semnat împreună cu Sfântul Constantin cel Mare, cumnatul său, Edictul de la Mediolanum (Milano de astăzi), prin care se acorda libertate religioasă creştinilor, a pornit o prigoană împotriva acestora din partea de răsărit a Imperiului Roman, în urma unui conflict de interese cu augustul Occidentului.

În armata romană exista obiceiul ca principalul cult să fie adresat împăratului. Cei 40 de ostaşi romani din Legiunea a XII-a Fulminata au refuzat să se jertfească împăratului şi zeilor, motiv pentru care au fost întemniţaţi, iar, opt zile mai târziu, au fost judecaţi și apoi uciși.

Numele celor 40 de Sfinţi Mucenici sunt Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.

Sfinții 40 de Mucenici

Sfinții 40 de Mucenici. Au fost osândiți să stea toată noaptea în mijlocul unui lac

Soldaţii au fost osândiţi, în vreme de iarnă, să stea toată noaptea în mijlocul unui lac din apropierea Sevastiei. Pe când se aflau în mijlocul apei, unul dintre ei, ieşind din lac, a fost băgat în apă caldă şi a murit. Văzând în noapte pe sfinţi înconjuraţi de lumină şi cununi, pogorându-se din cer asupra fiecăruia dintre ei, unul dintre ostaşii care erau de pază acolo a intrat laolaltă cu sfinţii în lac şi l-a înlocuit pe cel plecat.

A doua zi, trupurile soldaţilor au fost arse, o parte din cenuşă fiind aruncată în apă, iar alta, cumpărată de creştini de la cei ce i-au ucis. Osemintele lor, câte au mai rămas în cenuşă, au fost găsite în prima jumătate a secolului al V-lea de credincioasa Pulcheria, sora împăratului Teodosie al II-lea (408-450), într-o capelă în pământ, în afara zidurilor Constantinopolului, unde fusese odinioară casa şi grădina unei diaconiţe cu numele de Eusebia şi deasupra cărora se construise o biserică mai mare, în cinstea martirului Thyrus.

O parte din aceste moaşte se află în capela familiei Sfântului Vasile cel Mare din provincia Pont (Asia Mică). În această capelă au fost înmormântaţi Sfinţii Vasile cel Mare, Macrina cea Tânără, sora arhiepiscopului Cezareii Capadociei, şi Emilia.

Sfinții 40 de Mucenici. Tradiţii şi obiceiuri de Mucenici

Potrivit tradiţiei, în ziua de 9 martie, gospodinele prepară mucenici, care pot fi pregătiţi ca o prăjitură cu miez de nucă şi miere sau un aluat în forma cifrei opt, fiert în apă cu mirodenii şi nucă. Mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.

Se mai spune că, în această zi, poarta cerului se deschide şi moşii se întorc între cei din care s-au ridicat. Situarea acestei sărbători în preajma echinocţiului nu este întâmplătoare, pentru că, în viziunea populară, trecerea între cele două lumi se poate face numai urmând drumul Soarelui.

Sărbătoarea mucenicilor trebuie pusă şi în legătură cu pregătirea pământului pentru noul an agricol şi a uneltelor necesare.

Tot pe 9 martie se încheie perioada cunoscută ca „zilele babelor” şi începe săptămâna moşilor.

Sărbătoarea Măcinicilor sau Mucenicilor, a cărei zi centrală este 9 martie, începe de fapt cu o zi înainte, cu Focurile de Măcinici, şi se încheie pe 11 martie, cu Beţia rituală. Incinerarea simbolică a spiritului iernii şi renaşterea spiritului verii se realizează, simbolic, prin aprinderea focurilor rituale, în dimineaţa zilei de Măcinici, 9 martie, echinocţiul de primăvară pe stil vechi.

În Banat, copiii scormoneau şi băteau cu „botele” (beţele) în foc, iar mamele lor împrăştiau cenuşa rămasă după stingerea jarului în jurul caselor şi adăposturilor de animale şi păsări. Focurile de Măcinci erau considerate purificatoare – curăţau spaţiul de forţele malefice în ultima zi a anului vechi şi în prima zi a anului nou, profilactice – preveneau neplăcerilor aduse oamenilor de şerpi şi de insecte pe timpul verii, fertilizatoare pentru grădini, livezi şi vii prin împrăştierea cenuşii pe pământ.

Sfinții 40 de Mucenici

Sfinții 40 de Mucenici. Cele 44 de pahare

În ziua Mucenicilor se trasează hotarul dintre iarnă şi vară, dintre zilele aprige ale Dochiei şi cele călduroase ale Moşilor. În această zi s-au suprapus două sărbători de înnoire sezonieră a timpului: ultima zi a Babei Dochia când, conform tradiţiei, aceasta moare şi se preface în stană de piatră, şi prima zi a Moşilor, jertfiţi şi transformaţi în cenuşă pe rugul funerar, pentru dreapta lor credinţă.

Obiceiul de a bea de Mucenici 40 sau 44 de pahare cu vin, la începutul anului agrar, este o reminiscenţă a sărbătorilor bahice ale antichităţii. Oamenii credeau că vinul băut de Măcinici se transformă, de-a lungul anului, în sânge şi putere de muncă. Dacă cineva nu putea să bea 40 de pahare cu vin, trebuia să guste sau cel puţin să fie stropit cu vin. Numărul paharelor de vin băute ar corespunde cu numărul Sfinţilor Mucenici din Sevastia, care poartă diferite nume, în funcţie de zonă – Moşi, Sfinţi, Sfinţişori sau Măcinici.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Are 60 de ani, dar a avut curaj să pozeze NUD! Vedeta din România, imagini incendiare fără haine
Are 60 de ani, dar a avut curaj să pozeze NUD! Vedeta din România, imagini...
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare...
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
A MURIT! Gică Hagi, în doliu
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani,  la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru....
Cătălin este șoferul de ridesharing ucis de client, după ce s-au certat! Călăul său l-a înjunghiat de zeci de ori, iar apoi a încercat să-și ascundă urmele. Doi copii au rămas acum orfani de tată
Cătălin este șoferul de ridesharing ucis de client, după ce s-au certat! Călăul său l-a...
GALERIE FOTO. Elon Musk și-a prezentat noile mașini futuriste fără șofer. Ce sunt și cum arată „Robovan” și „Cyber Taxi”
GALERIE FOTO. Elon Musk și-a prezentat noile mașini futuriste fără șofer. Ce sunt și cum...
Speriat de dronele ucrainene, Putin și-a demolat casa de vacanță preferată de la Marea Neagră. Imagini din satelit
Speriat de dronele ucrainene, Putin și-a demolat casa de vacanță preferată de la Marea Neagră....
Șoșoacă îi scrie Ursulei von der Leyen să o apere de decizia CCR, apoi o acuză de metode staliniste
Șoșoacă îi scrie Ursulei von der Leyen să o apere de decizia CCR, apoi o...
Cel mai puternic Renault (300 CP) poate fi comandat în România. Rival pt. Hyundai Tucson și VW Tiguan
Cel mai puternic Renault (300 CP) poate fi comandat în România. Rival pt. Hyundai Tucson...
Cine este ”Gimi”, principalul suspect în cazul uciderii lui Cătălin, șoferul de ridesharing. Gestul macabru făcut de tânăr după comiterea teribilei fapte
Cine este ”Gimi”, principalul suspect în cazul uciderii lui Cătălin, șoferul de ridesharing. Gestul macabru...
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat...
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
Gabriela Cristea sare în apărarea fiicelor sale. “Nu mai faceți diferențe între copiii mei!”
El este criminalul lui Cătălin, șoferul de ridesharing ucis fără milă! Tânărul de numai 21 de ani i-ar fi povestit tot filmul crimei iubitei sale. Ce le-a spus anchetatorilor, după ce a fost reținut?!
El este criminalul lui Cătălin, șoferul de ridesharing ucis fără milă! Tânărul de numai 21...
Adevărul din spatele cifrelor de afaceri ale companiilor din România
Adevărul din spatele cifrelor de afaceri ale companiilor din România
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru v*nturi!
BANCUL ZILEI. Două pițipoance: – Fato, azi am fost la medic să cer ceva pentru...
SCULE electrice disponibile la Lidl între 14-20 oct. Capsatorul cu acumulator Parkside revine în oferă
SCULE electrice disponibile la Lidl între 14-20 oct. Capsatorul cu acumulator Parkside revine în oferă
Cel mai mare AMFIBIAN din lume s-a dovedit a fi mai multe specii într-una!
Cel mai mare AMFIBIAN din lume s-a dovedit a fi mai multe specii într-una!
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu...
Animalul rar, surprins alături de puiul lui în pădurile României. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e al treilea cel mai mare prădător din Europa după urs și lup
Animalul rar, surprins alături de puiul lui în pădurile României. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar...
Lidl are la raft patru produse pentru câini și pisici pe care mulți proprietari și le doresc. Sunt la ofertă, au prețuri excelente și se vor vinde rapid
Lidl are la raft patru produse pentru câini și pisici pe care mulți proprietari și...
Limită la numerar. Interzis la orice bancomat din România. Regulă dacă scoți cash de la ATM
Limită la numerar. Interzis la orice bancomat din România. Regulă dacă scoți cash de la...
De necrezut! Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai după despărţirea de Alexia Eram
De necrezut! Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai după despărţirea de Alexia Eram
După 14 ani de așteptare, primul Red Dead Redemption va fi lansat pe PC
După 14 ani de așteptare, primul Red Dead Redemption va fi lansat pe PC
Pelerini români internaţi în Grecia după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare pe Muntele Athos
Pelerini români internaţi în Grecia după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare pe Muntele Athos
Statul vrea să controleze banii românilor. Trebuie să raporteze. Au 5 zile la dispoziție
Statul vrea să controleze banii românilor. Trebuie să raporteze. Au 5 zile la dispoziție
Fanii lui Kate Middleton pot răsufla ușurați. Ultimul gest arată că a trecut peste ce era mai greu
Fanii lui Kate Middleton pot răsufla ușurați. Ultimul gest arată că a trecut peste ce...
CUTREMUR în România, vineri dimineață. E al șaptelea seism în ultima săptămână. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
CUTREMUR în România, vineri dimineață. E al șaptelea seism în ultima săptămână. Ce magnitudine a...
Mesajul sfâşietor al logodnicei starului care a fost găsit mort, în piscină, la 31 de ani: George, iubirea vieţii mele…
Mesajul sfâşietor al logodnicei starului care a fost găsit mort, în piscină, la 31 de...
Un român a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de metri. Cine este alpinistul de 61 de ani
Un român a cucerit toate cele 14 vârfuri montane din lume de peste 8.000 de...
Cum a reacţionat Pepe când a auzit că Raluca Pastramă a declarat că fetele sunt puse în pericol la domiciliul actual:
Cum a reacţionat Pepe când a auzit că Raluca Pastramă a declarat că fetele sunt...
Domeniul uriaș cu care România poate deveni o forță economică în regiune. “Poate să devină cea mai importantă țară din sud-estul Europei”
Domeniul uriaș cu care România poate deveni o forță economică în regiune. “Poate să devină...
Unde se află cel mai vechi sat din România. Este atestat încă de pe vremea dacilor și are o frumusețe idilică
Unde se află cel mai vechi sat din România. Este atestat încă de pe vremea...
Raluca Pastramă, declarații șocante în sala de judecată. Pepe a rămas cu gura căscată: „Pe bune? De unde tupeul ăsta? Am înnebunit”
Raluca Pastramă, declarații șocante în sala de judecată. Pepe a rămas cu gura căscată: „Pe...
×