Preparatele de Craciun, combinate cu tuica si vin, urmate de cozonac sunt un adevarat "bombardament gastronomic" chiar şi pentru cei cu antrenament in ale mancarii.
Mancarea aceea trebuie consumata „pe gustate”, cu o pauza de cel putin trei ore intre mese, spune medicul nutritionist Simona Tivadar.
Romanii ar trebui sa respecte traditiile de Craciun si sa prepare in casa mancarea specifica sarbatorilor, dar pentru a evita supraalimentatia, carnea de porc si preparatele traditionale – carnati, caltabos, lebarul, sorici, jumari, sunculita, sarmale – ar trebui combinate cu legume si zarzavat, iar acestea din urma sa reprezinte doua treimi din farfuria cu mancare, a declarat pentru MEDIAFAX Simona Tivadar, medic specialist in nutritie si boli metabolice.
Medicul Simona Tivadar a recomandat ca la masa de Craciun sa se mance putin si, oricat de gustoase ar fi alimentele, sa fie pastrate rezerve si pentru celelalte zile, mai ales ca in mai putin de o saptamana urmeaza un alt „bombardament gastronomic”, cel din noaptea de Revelion.
„Pentru a evita o supraalimentatie in perioada sarbatorilor de Craciun ar fi bine ca doua treimi din farfuria cu mancare sa contina legume si zarzavat, iar intre mese sa se faca o pauza de cel putin trei ore. Este recomandat ca toate aceste alimente sa fie consumate prudent, mai concret pe gustate, mai ales ca aceasta avalansa de mancare este consumata in doar trei patru ore, ceea ce nu se intampla in mod curent”, a spus Simona Tivadar.
Medicul a adaugat ca la masa festiva nu ar trebui consumate, pe langa produsele traditionale, si alte alimente, cum sunt mititeii, covrigeii, alunele sau placintele, intrucat digestia va fi mult ingreunata.
Dupa o masa consistenta, este bine sa fie consumata doar o felie, cel mult doua de cozonac, acest desert putand fi mancat in cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau ceai, a mai spus Simona Tivadar.
Bauturile trebuie si ele consumate cu prudenta. Este de preferat ca bauturile alcoolice sa fie asortate felului de mancare, in traditia sarbatorii de Craciun fiind vinul rosu.
La sfarsitul mesei festive este indicata o ceasca de cafea neagra sau un pahar dintr-o bautura alcoolica pe baza de plante, ambele avand proprietatea de a usura digestia, a adaugat medicul nutritionist.
De asemenea, medicul Simona Tivadar a atentionat ca cei care au postit 40 de zile sau care au anumite afectiuni trebuie sa consume moderat aceste bucate.
„Mancarea romaneasca traditionala este mult mai sanatoasa decat produsele fast-food care au invadat piata nationala in ultimii ani. Dar, chiar si alimentele noastre traditionale pot deveni indigeste daca sunt consumate in exces dupa un post de 40 de zile, chiar daca in acest interval au fost multe dezlegari la peste, sau in cazul bolnavilor cu afectiuni care implica anumite restrictii de hrana”, a spus Simona Tivadar.
De asemenea, persoanele care au anumite afectiuni sunt sfatuite sa urmeze regimul prescris de medici. Astfel, un cardiac ar trebui sa manance nesarat, daca are o astfel de indicatie, si sa asocieze la carne si peste, legume si zarzavaturi cu lamaie.
Persoanele cu afectiuni renale ar trebui sa manance cu prudenta oua si carne, iar diabeticii ar trebui sa consume alimente care nu contin zahar.
Persoanele care au tinut post ar trebui sa revina treptat la alimentatia normala, incepand cu branzeturi, legume, fructe si carne de pasare, mai recomanda medicii. Produsele din carne de porc ar trebui consumate cu prudenta, incepand cu ciorba si o felie subtire, „de gust”, din celelalte produse.
Medicii recomanda, de asemenea, ca intre mese sa existe o pauza de cel putin trei ore, timp in care sa fie facute plimbari pe jos. De asemenea, este bine ca fiecare sa aiba in casa medicamente care ajuta la digestie, precum Colebil, Triferment sau Digestal.
Cei care, dupa masa, acuza stari de voma, greata, stari febrile sau frisoane care nu cedeaza dupa administrarea digestivelor sunt sfatuiti sa se prezinte urgent la camera de garda a oricarui spital, a mai spus Tivadar.
R.R.