Sfaturi pentru unghiile incarnate
Specialist – Flori Lixandru, estetician-formator in cadrul Scolii de Machiaj Cotimanis Show (www.scoalademachiaj.ro)
De ce este bine ca apelam la un profesionist pentru a ne face pedichiura, ce riscuri evitam
In afara de faptul ca un profesionist foloseste produse de calitate, stie sa-i dea unghiei o forma si sa te mandresti apoi cu o pedichiura impecabila, e bine sa mearga la salon in special persoanele care au unghii incarnate. Pedichiuristul stie cum sa le taie astfel incat sa nu le agreseze si sa previna cresterea lor in carne. „Daca unghiile sunt normale, nedureroase, se taie drept, doar varful, apoi se pilesc si li se da o forma. Daca unghia e incarnata, se taie varful, dar si lateralele, insa tot drept”, spune Flori Lixandru. De asemenea, mergand la pedichiurist mentii sanatatea unghiei. Cand iti faci singura pedichiura, risti sa agresezi unghia la baza cu vreun obiect ascutit. Din cauza acestor agresiuni, se valureste, isi modifica structura. Aplicarea necorespunzatoare a produselor iti pune si ea in pericol sanatatea unghiei. O oja veche sau una cu pigment puternic, care se aplica frecvent direct pe unghie, fara o baza protectoare, ingalbeneste unghia. Tot un profesionist iti indeparteaza in siguranta bataturile, pielea ingrosata, atat cat trebuie, cu instrumente si produse corespunzatoare.
Sterilizarea instrumentelor
La salon, materialele, instrumentele si accesoriile de unica folosinta se arunca, iar articolele care vin in contact cu pielea intacta si cu unghii (pilele si despartitoarele de degete) se curata si se dezinfecteaza cu produse autorizate, cumparate de la societati specializate, unele gasindu-se si in farmacii. Acasa, instrumentele taioase se pulverizeaza cu un dezinfectant puternic, un alcool sanitar pe care il gasesti in farmacii. Celelalte produse (pilele, despartitoarele de degete, puteretii) se spala cu sapun antibacterian. E indicat sa faci aceasta procedura dupa fiecare pedichiura.
Tipuri de pedichiura
In ceea ce priveste tipul de pedichiura, exista doar pedichiura clasica si pedichiura spa (aici cuticulele nu se taie, este mai blanda si mai naturala, vine la pachet cu masaj si impachetari). In rest, exista procedurile in cadrul pedichiurii clasice, care se adapteaza fiecarui tip de unghie – personalizezi taierea unghiei, a pielitelor, extractia bataturilor.
Pentru pedichiura gravidelor
Femeilor insarcinate le e recomandata pedichiura tip spa. Lor le-ar face bine un masaj al picioarelor si impachetari cu parafina. Si tot la ele, pt ca au picioarele umflate, zona ingrosata trebuie indepartata cu mare grija, la fel si taierea unghiilor. Tocmai pentru ca au picioarele umflate nu e recomandata taierea cuticulelor, deoarece pot sangera mult mai usor. In cazul lor, se aplica o crema sau ulei pe cuticule, pt a le face mai maleabile, apoi se imping cu un betisor, dar nu se taie.
Ingredienti periculosi
Se numesc „Stalati” si sunt derivati din parabeni: DEHP, DIDP, DINP, DBP, MBP. Se regasesc in mai multe produse cosmetice, dar in special in oja. Dau probleme de sanatate in intregul organism, nu doar unghiei.
Tendinte
Cel mai frumos pentru vara – combinatii de galben fructat (pepene galben), verde-fistic, albastru electric pe care poti face motive cu teme acvatice, aplicatii cu pietricele multicolore si desene florale. La picioare nu se poarta culorile nude, ci cat mai tari, pentru ca acestea pun piciorul frumos in evidenta, ele sunt pata de culoare a tinutei.
Leacuri bune pentru unghii, pe care le poti prepara acasa
– Zonele umflate si inrosite din jurul unghiei, datorate manichiurii agresive, se calmeaza daca tinem degetele intr-o solutie obtinuta din 4 linguri de apa calda si una de sare, timp de 30 de minute. Aceasta solutie stimuleaza si cresterea unghiilor.- Unghiile striate se pot trata inmuindu-le zilnic, timp de o luna, in ulei caldut de germeni de grau- Unghiile patate se trateaza cu o pasta obtinuta din bicarbonat de sodiu si apa oxigenata ce se aplica cu un tampon de vata si se lasa sa actioneze 10 minute. Dupa aceea se maseaza unghiile timp de 10-15 minute cu vitamina A, insistand la radacina.- Prevenim exfolierea unghiilor tinandu-le 10 minute in ulei de masline caldut. Procedura trebuie repetata din 3 in 3 zile. – Hidratam si vitaminizam unghiile tinandu-le in suc de lamaie, care le da si stralucire. Tratamentul e indicat seara, inainte de culcare, pentru ca sucul sa actioneze pana dimineata.