Jucătorii unei echipe din Dolj colindă prin sat ca să strângă bani pentru echipament!
De Sfântul Ion, o tradiţie veche de zeci de ani încă se mai păstrează în satele din Oltenia. De Iordănit, toți locuitorii din comuna Ișalnița din județul Dolj sunt vizitați de juniorii echipei de fotbal din localitate, care îi colindă și, la final, primesc bani cu care finanțează campionatul de fotbal. Gazdele le oferă, de asemenea, vin și cozonac, iar fotbaliștii încing, la final, o horă. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă imagini senzaționale și detalii exclusive legate de ineditul obicei. (CITEȘTE ȘI: POVESTEA TRUPEI CARE ADUCE MAGIA SĂRBĂTORILOR ÎN SUFLETELE ROMÂNILOR. BAND-UL LUI MOŞ CRĂCIUN)
Dis-de-dimineaţă, de Sfântul Ion, juniorii echipei de fotbal din Işalniţa pleacă din casă în casă. Cu muzică şi voie bună. Sărbătoriţii sunt gazde primitoare. Le dau vin şi cozonac tinerilor care „iordănesc”. „Iordănitorii“ merg din casă în casă, stropesc cu aghiazmă pe cei întâlniţi în cale şi îi ridică de trei ori în sus.
“Dacă eşti iordănit o să ai noroc şi sănătate tot anul”, spune unul dintre localnici.
Echipa de fotbal vine cu Sfântu Ionu’
În ceea ce priveşte componenţa cetei de colindători, aceasta este formată din fotbaliştii comunei de ani buni. (VEZI ȘI: MOMENTUL ÎN CARE GIGI BECALI DA 10.000 DE EURO LA COLINDATORI)
„În fiecare an, în comuna Işalniţa se păstrează această tradiţie deosebită, adică echipa de fotbal vine cu Sfântu Ionu’, o tradiţie deosebită, o tradiţie care dă bine şi ne bucură pe toţi, chiar dacă ne cheamă Ion sau dacă nu”, spune Dumitru Ion, unul dintre cei colindați. (NU RATA, AICI: A ÎNVĂŢAT MESERIE DE LA UN STICLAR SURDO-MUT. CREEAZĂ GLOBURI DE CRĂCIUN ÎN CASA PĂRINTEASCĂ)
“Împuşcăm doi iepuri deodată”
În comuna Işalniţa, de zeci de ani se păstrează acest obicei şi cei care ajută la perpetuarea lui sunt juniorii echipei de fotbal din comună. În acest fel strâng şi bani pentru campionat.
„Păstrăm tradiţia asta pentru că împuşcăm doi iepuri deodată. Una – ajutăm echipa de fotbal şi transmitem peste generaţii tradiţia Sfântului Ion. Banii pe care îi câștigăm la această sărbătoare ne ajută foarte mult. Ne cumpărăm și echipament. Și în anii trecuți i-am folosit la cantonamente și campionatul de fotbal pe care îl organizăm anual”, spune Pavel Badea, antrenorul echipei fotbal, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
„Dacă îi laşi în curte să te iordănească îţi merge bine tot anul“
Tradiţia are o semnificaţie aparte şi se spune că cei care sunt “iordăniţi“ vor avea noroc pe tot parcursul anului.
„Se spune că dacă îi laşi în curte să te iordănească îţi merge bine tot anul. Eşti sănătos şi ferit de orice boală”, adaugă un localnic. (NU RATA, AICI: A DESCOPERIT O TEORIE ABRACADABRANTĂ. EL ESTE EINSTEIN DIN VASLUI)
Ce este Iordănitul
Iordănitul este un obicei al cetei de feciori, asemănător colindelor, din ziua Sfântului Ioan Botezătorul. Condiţia principală pentru intrarea în ceata de iordănitori este aceea ca viitorul membru să nu fi avut probleme de sănătate în anul care tocmai a trecut.
După ce se formează grupul, se alege un conducător care în ajun de iordănit ia de la preot o căldăruşă cu aghiazmă de la Bobotează şi îi stropeşte pe toţi cei întâlniţi, urându-le să trăiască mulţi ani şi să aibă noroc.
Iordănitorii merg din casă în casă, stropesc mai întâi pe toţi membrii familiei cu apă sfinţită pe cap, iar, după aceea, luându-i pe toţi de-a rândul în braţe, îi ridică în sus de trei ori. Bătrânii povestesc că, pe vremuri, cei întâlniţi erau ridicaţi pe braţe şi duşi cu forţa la râu sau la lac sub ameninţarea că sunt aruncați în apă. Aceştia se răscumpărau cu un dar. În acest obicei există credinţa că cei udaţi acum vor fi sănătoşi tot anul. (AFLĂ DE AICI: POVESTEA SINGURULUI CLUB DE ȚURCĂ)
This browser does not support the video element.