Sfântul Ioan Botezătorul. Tradiții și superstiții pentru data de 7 ianuarie
Pe data de 7 ianuarie 2023, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a creștinat pe Iisus Hristos. În această zi, credincioșii urmează tradiția care marchează și sfârșitul sărbătorilor de iarnă. Mai mult de atât, în jurul predicatorului de pe râul Iordan s-au creat și o serie de superstiții respectate din bătrâni.
Sfântul Ioan Botezătorul reprezintă una dintre figurile centrale din creștinism și islam. Biserica creștină îl cinstește ca pe unul dintre cei mai importanți sfinți, dedicându-i trei sărbători în fiecare an. În Evanghelia lui Matei, predicatorul este prezentat de către Iisus Hristos ca un om care nu poate fi clintit, auster, care nu poate fi cumpărat.
Proorocul mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui sunt preotul Zaharia şi Elisabeta, care erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana. Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soţia sa va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru şi a rămas mut până când Elisabeta a născut.
(CITEȘTE ȘI: Urări de Sfântul Ion. Cele mai frumoase mesaje de Sfântul Ioan Botezătorul)
Tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul
Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”
Potrivit tradiției, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi, va fi trist tot anul. Unii oameni serbează ziua de Sfânt Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.
În decursul anilor, multe tradiții s-au conturat în jurul zilei de 7 ianuarie. Printre ele, se numără: „udatul ionilor”, punerea unui brad împodobit la porțile tuturor care poartă acest nume, sau faptul că după această zi „se botează gerul”, în sensul că vremea se va încălzi.
În ziua de Sfânt Ion există obiceiul “Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”.
(CITEȘTE ȘI: Când este Sfântul Ion și ce nu e bine să faci în această zi)