Sfânta Maria Mare. Se spune sau nu ”La mulți ani” de Adormirea Maicii Domnului? Ce zice Biserica Ortodoxă

Publicat: 15/08/2019 | 12:13

Sfânta Maria Mare. Românii prăznuiesc azi, 15 august, Adormirea Maicii Domnului.  Nu mai puțin de 2,2 milioane de români (dintre care 1,8 milioane de femei) își serbează onomastica în această zi. Numai că sunt voci care spun că nu este bine să urezi La mulți ani de Sfânta Marie Mare, ci de Sfânta Maria Mică.

Pornind de la faptul că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființa a Fecioarei Maria, se presupune că este mare păcat dacă spui La mulți ani celor care poartă numele Sfintei Fecioare. Se zice că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Biserica, însă, nu consideră greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia acestei sărbători, fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie.

Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, dupa cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viața ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie, scrie crestinortodox.ro.

După credința Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domunului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot, la ceruri, ca o parga a întregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, ca Mântuitorul. Și de acolo se roagă de-a pururi pentru noi.

„Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre

Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună explică și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babes-Bolyai din Cluj.

În calendarul popular, de Sfânta Maria Mare se marchează trecerea de la vară la toamnă, iar marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei.

Pe 15 august este și onomastica a 2,2 milioane de români. Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și zi nelucrătoare la noi, la fel ca și în alte zece țări europene – Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania.

Sfânta Maria Mare. Se spune sau nu ”La mulți ani” de Adormirea Maicii Domnului? Ce se face în această zi

Sărbatoarea de o mare importanță pentru otodocși este considerată Paștele Verii. În această zi se prăznuiește atât moartea și îngroparea, cât și învierea și înălțarea la cer a Născătoarei de Dumnezeu.

În dimineața acestei zile, femeile mergeau la biserică și împărțeau struguri, prune, faguri de miere și mergeau în cimitir pentru a tămâia mormintele.

Țăranii care aveau vii mari obișnuiau ca acum să tocmească pândarii pentru păzit viile.

Tot acum, bărbații schimbau pălăria cu căciula, cei care mai erau văzuți cu pălărie după 15 august fiind ironizați.

Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul pe prispă.

De pe 15 august se deschidea, în satul tradițional, un important sezon al nunților, sezon care ținea până la intrarea în postul Crăciunului.

În această zi se organizau târgurile și iarmaroacele de toamnă.

De Sfânta Maria Mare, fetele purtau o plantă numită „năvalnic”, care avea puterea să aducă pețitori.

Dacă în apropierea zilei Sfintei Marii înfloreau trandafirii, era un semn că toamna va fi lungă.

În această zi erau adunate ultimele plante de leac.

Sfânta Maria Mare. Se spune sau nu ”La mulți ani” de Adormirea Maicii Domnului?

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului încheie un ciclu, redeschis de cea a Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie). Dintr-o sămânță, aparent moartă, se va naște un nou spic de grâu plin cu boabe, pentru a adeveri că din moarte va fi înviere.

În perioada postului Sfintei Marii fetele își cos costume speciale, lucrate numai în alb, pentru pelerinajul din zilele de 14-15 septembrie la mănăstirile care poartă hramul Sfânta Maria (Ciosa, Nicula, Moisei, Mănăstirea Hodos Bodrog, Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbătă de Sus, Tismana, Rohia, Bixad, etc).

Sfânta Maria. Se spune sau nu ”La mulți ani” de Adormirea Maicii Domnului? Peste 2.000.000 de romani isi serbeaza ziua de nume

Potrivit datelor de la Direcția de Evidența a populației, peste 2,2 milioane de români își serbează joi ziua de nume. Cele mai multe nume sunt Maria (peste 1.300.000), Mariana (peste 273.000), Marinela (peste 51.000), Mioara (peste 31.000), Marina si Marilena (peste 25.000), Marioara (peste 10.000), Mariuca (peste 1.000).

La bărbat, cel mai des întâlnit nume este Marian (peste 300.000), Marin (peste 105.000), Marinică (peste 3.000).

Sursa: creștinortodox.ro

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult