Sezonul conservelor a început cu prețuri duble la legume! Cât a ajuns să coste 1 kg de roșii, acum, în septembrie 2024
În ultima perioadă, românii s-au confruntat cu scumpiri în rândul mai multor produse și servicii. Ei bine, legumele se află și ele pe listă. Roșiile și castraveții au printre cele mai piperate prețuri. Astfel, persoanele care nu au pus conserve pentru toamnă, trebuie să se aștepte că vor scoate din buzunar sume mult mai mari. Unii producători susțin că seceta este de vină pentru creșterea costurilor, dar specialiștii au o altă variantă.
În piețele din mai multe orașe din România, legumele au ajuns să aibă aceleași prețuri precum cele de la începutul sezonului. Unii producători au explicat că scumpirile sunt legate de secetă și de faptul că multe crudități s-au copt mai devreme.
Citește și: „Oferta verii!” Cu cât a ajuns să se vândă o șaorma într-un fast-food din Eforie Nord
Cât au ajuns să coste legumele în luna septembrie
În ultimele două săptămâni, prețul legumelor a crescut foarte mult, iar acum unii oameni nici nu se pot atinge de ele. Spre exemplu, în piețele din Craiova un kilogram de roșii costă acum 12 lei, exact ca la începutul sezonului. Cumpărătorii susțin că anul trecut, cruditățile erau cu 2-3 lei mai ieftine.
„Sunt scumpe de nu poți să te atingi de ele și nu sunt bune de nimic.”, a spus un pensionar român, potrivit Pro TV.
Nici în piețele din Cluj prețurile nu sunt prea accesibile pentru cumpărători. Un kilogram de gogoșari sau ardei capia a ajuns să coste 7-8 lei, iar castraveții mici de murat 15 lei. Totodată, vânzătorii cer pentru hrean între 20 și 30 de lei.
Producătorii au mărturisit că oamenii sunt mai cumpătați în această perioadă din cauza prețurilor mari. Comercianții au susținut că scumpirile au fost provocate de secetă și de faptul că unele legume s-au copt mai devreme. Totuși, specialiștii în economie au o altă variantă, și anume că această creștere este bazată pe cererea mai mare.
„În această perioadă, pe piața autohtonă se manifestă o cerere mare de produse. Această creștere este o speculație de moment a producătorilor care nu va avea susținere în perioada următoare.”, a declarat Anca Băndoi, decan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor.
Traiul românilor este mai scump față de anul trecut
Românii se confruntă cu scumpiri și în alte sectoare. Spre exemplu, serviciile poștale au înregistrat cea mai mare creștere de prețuri, cu 26,59%, urmate de medicamente, care s-au scumpit cu 24,02%, și detergenți, cu 20,65%.
Institutul Național de Statistică (INS) a transmis că, în luna iulie 2024, rata anuală a inflației a crescut la 5,42%, de la 4,94% în iunie. Această creștere a fost determinată de scumpirea mărfurilor alimentare cu 1,71%, a celor nealimentare cu 6,92% și a serviciilor cu 8,52%.
„Indicele preţurilor de consum în luna iulie 2024 comparativ cu luna iunie 2024 a fost 100,60%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 3,2%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2024 comparativ cu luna iulie 2023 a fost 5,4%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2023 – iulie 2024) faţă de precedentele 12 luni (august 2022 – iulie 2023) a fost 6,8%”, se precizează în comunicatul INS.
This browser does not support the video element.