Serie de 5 cutremure în România pe 21 martie. Statistica de la începutul anului dă fiori
Oltenia nu scapă de cutremure. După ce ieri, 20 martie, a avut loc un cutremur semnificativ, cu o magnitudine de 4,9, urmat de alte trei replici, și astăzi zona a fost zguduită de alte cinci cutremure. Seismele au avut loc la diferență de câteva ore unul de altul. Ultimul fiind înregistrat în urmă cu doar câteva minute.
Astăzi, 21 martie, în zona Olteniei au fost înregistrate alte cinci cutremure. Primul din serie a avut loc la ora locală 1:34 și a înregistrat o magnitudine de 2,5. Următorul seism a fost înregistrat la ora locală 10:17. A fost vorba despre un cutremur slab cu magnitudinea de 2,7, ce a avut loc la adâncimea de 16km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 16km NV de Târgu Jiu, 68km S de Hunedoara, 70km NE de Drobeta-Turnu Severin, 82km S de Deva, 95km V de Râmnicu Vâlcea.
Următorul cutremur a avut loc la ora locală 14:14, cu o magnitudinea de 2,1, la adâncimea de 15km. Acestui seism i-a urmat un altul la ora locală 17:06. Cutremurul a înregistrat o magnitudine de 2.9, la o adâncimea de 17km.
Potrivit informațiilor oferite de Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, ultimul cutremur a fost înregistrat în urmă cu doar câteva minute la ora locală 18:38. Seismul a înregistrat o magnitudine de 2,8 și a avut loc la adâncimea de 16km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 16km NV de Târgu Jiu, 64km NE de Drobeta-Turnu Severin, 71km S de Hunedoara, 86km S de Deva, 97km E de Reșita, 99km V de Râmnicu Vâlcea.
(CITEȘTE ȘI: CLIPE TENSIONATE ÎN OLTENIA! SERIE DE TREI CUTREMURE LA MICĂ ADÂNCIME)
„E numai o chestiune de timp”
De la începutul anului, România a înregistrat șapte cutremure puternicie, pe care românii le-au resimțit din plin. Cinci dintre cutremurele semnificative au avut loc în zona Oltenia, Gorj. Cel mai puternic dintre seisme a înregistrat o magnitudine de 5,6 și a avut loc la o adâncime de 10 km. Celelalte cutremure din Gorj au avut o magnitudine cuprinsă între 5,0 și 4,1.
Potrivit specialiștilor, multitudine cutremurelor din Oltenia poate genera un cutremur mare. Gheorghe Mărmureanu, fostul președinte al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a avertizat că valul de cutremure din Oltenia poate migra către alte zone și genera un dezastru.
„Curbele de cutremur pot migra foarte ușor. Ele pot ajunge rapid în zona Hunedoarei unde, în trecut, cam acum 100 de ani, au fost cutremure foarte puternice, cu biserici prăbușite și alte pagube destul de importante.
Apoi, nu este exclus să migreze, acest roi de cutremure, spre dreapta, spre zona Vidraru și chiar spre Sibiu. Și aici există un istoric al seismelor destul de important, care nu este de neglijat. E numai o chestiune de timp până vom afla cum evoluează acest sistem de cutremure din Oltenia”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.
(VEZI ȘI: CE S-AR ÎNTÂMPLA ÎN BUCUREȘTI ÎN CAZUL UNUI CUTREMUR DE 7,5 GRADE. CÂȚI OAMENI AR MURI!)