Sentință pentru șoferul beat care a produs accidentul din Sântimbru. Familiile victimelor sunt revoltate, după ce Eduard Palko a primit doar 5 ani de închisoare. „Altul ia mai mult pentru că a furat o găină”

Publicat: 06/06/2024 | 12:11

Un tânăr șofer în vârstă de 19 ani, sub influența alcoolului, a provocat un accident rutier fatal pe DN1, în apropierea comunei Sântimbru, județul Alba, soldat cu moartea a trei tineri. A fost condamnat la 5 ani de închisoare efectivă de către Judecătoria Alba Iulia în data de 29 mai 2024, iar hotărârea a fost contestată cu recurs de către familiile victimelor.

Accidentul din Alba a avut loc în seara zilei de 28 august 2023 și a avut consecințe mai grave, trei persoane pierzându-și viața, în comparație cu cel petrecut pe 19 august 2023, în 2 Mai. Diferența între tragedia provocată de Vlad Pascu lângă localitatea Vama Veche și cea din Alba este că șoferul Eduard Norbert Palko nu a fugit de la locul accidentului.

Potrivit argumentelor din motivarea sentinței, magistratul de la Judecătoria Alba Iulia a luat în considerare faptul că șoferul vinovat și-a recunoscut faptele, a cerut iertare părinților victimelor și este integrat în societate. De asemenea, magistratul a considerat că și tinerii decedați au avut o responsabilitate de 10% în producerea accidentului.

Cei trei tineri mergeau pe marginea drumului fără a purta veste reflectorizante și pe sensul opus celui recomandat de lege. Eduard Norbert Palko a fost condamnat la 4 ani și 6 luni pentru ucidere din culpă cu două victime (din maximul de 7 ani și 6 luni) și la 1 an și 6 luni (din maximul de 5 ani) pentru conducerea sub influența alcoolului. Sentința finală a fost de 5 ani de închisoare în regim de detenție, prin contopirea pedepselor.

Citește și: CINE ESTE BABA ANUJKA, ROMÂNCA CARE A UCIS APROAPE 150 DE PERSOANE. ERA SPECIALIZATĂ ÎN LEACURI DE „DRAGOSTE” PENTRU BĂRBAȚI

Familiile victimelor sunt revoltate de decizia judecătorilor

Șoferul a afirmat că a consumat anterior șapte beri și 100 de mililitri de whisky, ceea ce a dus la o alcoolemie de 1,94 g/l alcool pur în sânge, conform primei probe prelevate la unitatea medicală din Alba Iulia. În total, instanța a acordat daune morale în valoare de 895.000 de euro, din care 500.000 de euro pentru părinții celor trei victime.

Aceasta este una dintre primele hotărâri judecătorești pronunțate în conformitate cu „Legea Anastasia”, care stipulează că șoferii implicați în accidente rutiere mortale, după ce au condus sub influența alcoolului sau a drogurilor, nu pot beneficia de suspendarea executării pedepsei.

Părinții victimelor au contestat deja hotărârea, fiind șocați de severitatea pedepsei impuse de judecători. La scurt timp după pronunțarea sentinței, rudele au ridicat un mic monument la locul accidentului, situat la câteva sute de metri distanță de casele lor.

„Cum să iei doar cinci ani? Copiii au fost distruși, ca și cum ar fi trecut trenul. Asta nu e lege. Altul ia mai mult pentru că a furat o găină. Îmi plâng copilul zi și noapte”, a declarat mama uneia dintre victime.

În fața audienței, un membru al familiei victimelor a dezvăluit că a aflat că un condamnat pentru tâlhărie a primit o pedeapsă de peste 7 ani de închisoare.

„E foarte greu cu această hotărâre. L-am văzut pe nepotul meu măcelărit pe drum, mama lui nu poate dormi noaptea, plânge în fiecare zi. Toți sunt foarte afectați”, a mărturisit unchiul unuia dintre tinerii morți.

Citește și: SE VOR MAJORA TAXELE DUPĂ ALEGERILE DE DUMINICĂ, 9 IUNIE. CARE ESTE CATEGORIA DE ROMÂNI VIZATĂ