Magistratul Ioan Petrescu a dat în judecată Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și a cerut ca ordonanța militară prin care se interzic slujbele religioase să fie modificată, astfel încât credincioșii să poată participa la slujba de Înviere, peste câteva zile. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă decizia de ultimă oră a magistraților. (VEZI AICI: Raed Arafat a făcut anunțul! Află dacă în ziua de Paște poți merge la părinți sau bunici cu declarația pe propria răspundere)
Procesul deschis de Ioan Petrescu a avut un prim termen de judecată marți, la Iași, sentința judecătorilor fiind una surprinzătoare. „Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a ministrului Afacerilor Interne şi respinge acţiunea ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Iaşi. Pronunţată în şedinţă publică azi, 14.04.2020”, este decizia Curții de Apel Iași în acest caz.
Klaus Iohannis a anunțat prelungirea cu 30 de zile a stării de urgență pe tot teritoriul României
Cu alte cuvinte, magistrații ieșeni nici măcar nu au mai analizat cele susținute de judecătorul Petrescu, deoarece au considerat că acesta a dat în judecată pe cine nu trebuie.
În cererea sa, prezentată zilele trecute, pe larg, de CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, judecătorul Petrescu solicita ca, din articolul 2 al ordonanței să fie anulat termenul „religioase”, sintagma “fără accesul publicului” și expresia „la care nu pot participa maximum opt persoane”. Modificarea ar fi permis bisericilor să organizeze evenimente religioase în perioada următoare, inclusiv liturghia de Paște.
Ioan Petrescu argumenta că, prin Ordonanța militară nr. 1, îi este interzis să participe la slujbele Bisericii Ortodoxe Române, al cărui membru este. Astfel, ar fi încălcat articolul 29 din Constituție care prevede că „libertatea credințelor religioase nu poate fi îngrădită sub nicio formă”. (NU RATA: Au fost anunțate regulile! Ce interdicții vor avea românii de Paște)
„Libertatea de credință religioasă are atât o componentă interioară, intimă, sentimentul religios, convingerea intimă în existența lui Dumnezeu, dar și o componentă exterioară constând în manifestarea publică a credinței prin participarea la slujbele (în principal Sfânta Liturghie) de adorare a Divinității, de mulțumire și de cerere, slujbe oficiate de preoți/episcopi și slujitori bisericești în lăcașul de cult, care este biserica.
Cum prin interzicerea accesului publicului – în speță a credincioșilor – la serviciul religios care are loc în biserică, fără ca Decretul de instituire a stării de asediu să prevadă măcar o restrângere a libertății conștiinței, dispozițiile atacate au fost emise cu exces de putere deoarece, pe de o parte, pârâtul a încălcat limita componentei proprii în punerea în aplicare a respectivului Decret, dar și libertatea fundamentală a conștiinței cetățenilor români credincioși ortodocși”, arăta Petrescu, în cererea adresată Curții de Apel Iași.
Ioan Petrescu a mai susținut că interdicțiile autorităților „îi despart pe credincioșii ortodocși de Dumnezeu și de sprijinul spiritual al Bisericii Ortodoxe, lăsându-i pradă singurătății, deznădejdii, fricii de moarte și propagandei alarmiste a media, în condițiile în care credincioșii ortodocși în astfel de momente aleargă mai mult decât oricând la ajutorul lui Dumnezeu și au nevoie de ajutorul Acestuia”, „introduc ideea că Sfintele Icoane ar avea nevoie de dezinfecție, deși credincioșii ortodocși știu de milenii că ele sunt „dezinfectate” de lucrarea Duhului Sfânt în ele” și „introduc ideea că împărtășirea de la același Potir ar putea fi sursă de infectare, în ciuda faptului că această Împărtășire se practică frecvent în capelele spitalelor de boli infecțioase, iar a afirma că Trupul și Sângele lui Hristos sunt vehicule ale bolii este o blasfemie. Toate aceste idei cultivă necredința, blasfemia și delăsarea religioasă, punând în discuție însăși existența libertății de conștiință religioasă”.
Ioan Petrescu a ajuns la Curtea de Apel Bacău începând cu data de 1 ianuarie 2018, când a fost promovat de la Tribunalul din același județ, urmare a unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii. (VEZI AICI: Anunțul făcut de reprezentanții Patriarhiei Române)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)